01.03.2018.

15:31

Foto:

Vesti

IZAĐI I GLASAJ! Poslednje istraživanje pred izbore - MRTVA TRKA ZA BEOGRAD!

Lista 'Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd' lako bi mogla da izgubi vlast u Beogradu iako će u nedelju na izborima najverovatnije dobiti ubedljivo najviše glasova.

Ukoliko, naime, dosovske izborne liste dobiju makar jedan glas više od naprednjaka, nema nikakve sumnje da će svi - i Đilas i Šapić i Janković i Jeremić i Radulović i Obradović i Šutanovac - odmah zaboraviti na sve svađe iz kampanje i ujediniti se protiv Vučića.

'Izgubiti pobedu'

Na ovu mogućnost upozorili su analitičari ugledne srpske agencije za istraživanje javnog mnenja u komentaru poslednje predizborne ankete čiji su rezultati obrađeni juče oko podneva (vidite grafiku).

Informer

Informerovi sagovornici, vrsni istraživači i politički analitičari kažu da zaista može da se desi da SNS u postizbornim kombinacijama 'izgubi pobedu' jer je više nego izvesno da će se opozicija ujediniti ako bude ikakve šanse da preuzme vlast u Beogradu.

mojugao

Miloš Jovanović

DSS

Savez sa vladajućim partijama posle izbora ne dolazi u obzir. A to što su "Dveri" napadima na nas pokušale da nađu izgovor za neprirodnu koaliciju sa DJB to je njihov problem.

Vladimir Pejić, direktor agencije "Faktor plus", napominje da je politička scena u Srbiji krajnje polarizovana i da se sve svodi na to da li je neko 'za' ili 'protiv' Vučića.

- U tom smislu, svaki glas je jako važan. Gledajući kampanju, neko bi rekao da opozicija posle onoga što su rekli jedni o drugima nema šanse da se ujedini. Međutim, podsetio bih na parlamentarne izbore 2016. godine. Tada su 'Dveri' bile na ivici cenzusa, a opozicija se brzo složila i stala uz ovu stranku iako su je mnogi napadali tokom kampanje. I prošle godine, nakon izbora za predsednika, desilo se nešto slično kada su svi zajedno išli u one proteste. Zato nikako ne treba isključiti mogućnost da će se lako i brzo dogovoriti ukoliko im se ukaže prilika da dođu na vlast u Beogradu - naglašava Pejić, dodajući da će rezultati izbora dosta zavisiti od toga koliko partija će preći cenzus.

I analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da su lideri opozicije spremni da se ujedine da se dokopaju vlasti.

čekajtebre!

Zoran Alimpić

DS

Imamo preko 4.500 kontrolora na svih 1.185 biračkih mesta i to je daleko najviše u čitavoj opoziciji. Čuvaćemo glasove za čitavu opoziciju.

- Premetačine i promene stavova u odnosu na ono što je izgovoreno u predizbornoj kampanji vrlo su moguće. Vrlo lako će opozicija preći preko svega, jer je njihova jedina želja da se dočepaju vlasti. Inače, ključ ovih izbora biće one liste koje se u prognozama kreću od četiri do šest odsto. U zavisnosti od toga koliko lista ostane ispod cenzusa, zavisiće i konačan rezultat i raspored odborničkih mandata - podvlači Stanković.

Previše svađe

Ipak, Miroslav Šutić, direktor agencije "Partner konsalting", smatra da je ujedinjenje opozicije nakon beogradskih izbora manje verovatno.

- U poslednjih nekoliko meseci nisu mogli ni po jednom pitanju da nađu zajednički jezik. Ne verujem da će biti u stanju da to urade ni posle izbora. Ipak, biće zanimljivo videti ko će se iz opozicije kako plasirati, zbog nekih pozicija u budućnosti. Broj lista koje će ostati ispod cenzusa imaće značajnu ulogu u konačnom obračunavanju broja odbornika u Skupštini Beograda... - zaključuje Šutić.

Nema principa
Ako im se ukaže prilika za vlast, opozicija brzo i lako može do dogovora. Nemojte u to sumnjati
Vladimir Pejić, "Faktor plus"

Tagovi: