09.03.2018.

15:47

Foto:

Vesti

(ANKETA) PODNETA INICIJATIVA za spomenik i ulicu Miloševiću u Beogradu! Šta vi mislite o tome?

Predstavnici Inicijativnog odbora i udruženja predali su tu inicijativu na pisarnici Skupštine grada, a za Komisiju za spomenike i nazive ulica i trgova.

Nakon toga predali su tekst inicijative i u zgradi Predsedništva, jer, kažu, zele da predsednik Srbije bude obavešten o tome.

Podršku inicijativi potpisom je pružio počasni predsednik SPS i poslanik Milutin Mrkonjić, a podršku je dao i nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović.

Članica Inicijativnog odbora Jovana Dimitrijević je rekla da su "krucijalne istorijske činjenice koje Miloševiću niko ne može osporiti" Dejtonski sporazum, Rezolucija 1244 i "herojska odbrana Srbije, srpskog naroda i njega samog pred Haškim tribunalom".

- Milošević je bio heroj svog vremena, branitelj države pod NATO bombama i branitelj zemlje u najtežim vremenima. Moralna obaveza građana prema nevinom čoveku i borcu za sprstvo je podizanje spomenika - rekla je Dimitrijević, koja je i potpredsednica Gradskog odbora SPS Požrevac.

Predsednik UO Udruženja "Sloboda" Slobodan Lazarević naveo je da se inicijativom vraća dug srpskog naroda prema bivšem predsedniku i dodao da "niko u svetu neće poštovati Srbiju i srpski narod dok god bude vladalo uverenje da su ga Srbi prodali".

- Građani Srbije će dizanjem spomenika to i dokazati - da su to uradile garniture koje su iz toga izvlačile neke poene pred celim svetom - rekao je Lazarević.

Nakadašnji ministar i predsednik Beogradskog foruma za svet ravnpravnih Živadin Jovanović naveo je da je Milošević bez sumnje jedan od najvećih državnika moderne Srbije, "čovek širokog obrazovanja, koji je poznavao interese i prirodu srpskog naroda, uvažavao interese drugih i tražio ravnopravnost za srpski narod u svim uslovima".

Informer

- On je branio zemlju od NATO, nije išao u rat da pobedi NATO, već da odbrani zemlju i svoj narod - rekao je Jovanović.

Milošević je umro 11. marta 2006. godine u ćeliji Haškog tribunala.

Bio je jedna od ključnih ličnosti tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji u periodu 1991-1995. i tokom rata na Kosovu i Metohiji 1998 - 1999. godine, a mnogi mu prebacuju da je delimično odgovoran za ratove i mnoge događaje tokom sukoba, na štetu Srbije. 

Tokom sukoba na Kosovu,Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao je, maja 1999. godine, optužnicu protiv Miloševića za zločine protiv čovečnosti. 

Optužbe za kršenje običaja rata i Ženevske konvencije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i za genocid u Bosni i Hercegovini dodate su godinu i po dana kasnije. 

Nakon demonstracija 5. oktobra 2000. godine zbog spornih predsedničkih izbora u septembru te godine, priznao je poraz, uhapšen je 1. aprila 2001. godine, a 28. juna, na Vidovdan te godine, izručen Haškom tribunalu. 

Na suđenju Milošević se sam branio.

Tagovi: