11.03.2018.

08:50

Foto:

Vesti

KUBUROVIĆ: Za tri nedelje predlog teksta ustavnih amandmana!

- Ministarstvo pravde će da sumira sve ono što smo dobili tokom javne rasprave i sa konačnim predlogom teksta izaći ćemo u javnost, nadam se, za tri sedmice. Istovremeno ćemo predlog uputiti Venecijanskoj komisiji na mišljenje. Od toga će zavisiti dalji proces predlaganja Vladi - rekla je Kuburović u intervjuu za današnju "Politiku".

Kako je istakla, ako mišljenje ne bude pozitivno, radiće se na redigovanju i usklađivanju onoga što Venecijanska komisija dostavi Srbiji.

- Ministarstvu pravde je do sada stiglo dvadesetak pisanih komentara, kako stručnih tako i laičkih. Dostavljena su nam i mišljenja Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Vrhovnog kasacionog suda i Apelacionog suda u Kragujevcu - rekla je ona.

Po završetku javne rasprave o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa, 8. marta, i povodom ocene većeg dela struke da radni tekst amandmana treba povući, Kuburović je ponovila da povlačenja neće biti.

Ona je istakla da su u usmenoj raspravi učestvovali i predstavnici civilnog sektora i drugi zainteresovani, jer se "Ustav ne tiče samo sudija i tužilaca, već je to pitanje od značaja za sve građane koji treba da se izjasne na referendumu".

Naglasila je da su u radnoj grupi koja je izradila Pravnu analizu ustavnog okvira o pravosuđu, šsto je, prema njenim rečima, bila osnova za prvi krug javne rasprave i za sastavljanje samih amandmana, bile sudije i tužioci najvišeg ranga, kao i profesori ustavnog prava.

S obzirom na to da postoji veliki broj oprečnih mišljenja po pitanju revizije radnog teksta, Kuburović je navela da će "sva dospela mišljenja biti objavljena i biće obrazloženo zašto nešto nije prihvaćeno. Ništa nećemo kriti".

O tome koje će primedbe biti usvojene, odlučivaće "Ministarstvo pravde, odnosno ministar sa svojim timom", rekla je Kuburović i dodala da će zajedno uzeti u obzir sve konstruktivne predloge, potkrepljene argumentima.

Na konstataciju da se stiče utisak da izvršna vlast decenijama javno kritikuje pravosuđe i doprinosi urušavanju njegovog ugleda, Kuburović je rekla da se nikad više nije ulagalo u pravosuđe koliko u poslednje tri godine.

- Mislim da ova vlada čini velike napore kako bi se poboljšali uslovi rada sudija, tužilaca i zaposlenih, kako bi se poboljšao i njihov materijalni položaj, kako bi imali adekvatna sredstva za rad. Nikada se nije više ulagalo u pravosuđe koliko je uloženo u poslednje tri godine. Ne znam kako onda možemo da govorimo o omalovažavanju od strane izvršne vlasti - rekla je ona.

Tagovi: