19.03.2018.

18:49

Foto:

Vesti

BIVŠI AMERIČKI AMBASADOR NEMA DILEMU Montgomeri: Srbi, nemojte pristati na "vojsku Kosova"

Montgomeri, koji je službovao u Srbiji od 2000. do 2004. godine, ocenio je da je poruka zvaničnika Stejt departmenta Vesa Mičela o nužnosti osnivanja oružanih snaga Kosova nedopustiva.

- Što je mnogo, mnogo je! Srbija treba da insistira na prvobitnim pozicijama Zapada po pitanju kosovske vojske, a to je snažno protivljenje svakom njenom obliku. I ja sam više godina bio uključen u kosovsko pitanje i odlično se sećam koliko se Zapad snažno opirao bilo kakvom formiranju 'vojske Kosova'. Oduvek smo odlično znali da će u njenom sastavu biti bivši borci OVK i da je formiranje istinski multietničkog sastava nemoguće. Nije slučajno da 'vojsku Kosova' izričito brani i kosovski ustav... - rekao je Montgomeri za Tanjug. 

On je podvukao da sa ogromnim žaljenjem može da konstatuje

Ako treba i kraj puta ka EU

Moj savet srpskoj vladi bio bi da kaže: 'Ne, ne i ne. ' Ako je to kraj pristupanja EU, onda neka bude tako

Vilijem Montgomeri, bivši ambasador SAD

da su kosovski Albanci otupili oštricu tog otpora koji je postojao na Zapadu.

- Moj savet srpskoj vladi bio bi da kaže: 'Ne, ne i ne. ' I da drži Zapad na početnim pozicijama u vezi sa kosovskom vojskom. Ukoliko to znači kraj napretka u procesu pristupanja EU, onda neka bude tako... - poručio je diplomata iz SAD i skrenuo pažnju da je, u isto vreme kada se otvoreno priča o 'vojsci Kosova', osnivanje Zajednice srpskih opština i dalje ostalo 'ni na nebu ni na zemlji':

- Kosovsko poglavlje u pregovorima sa EU prvo je otvoreno i biće poslednje zatvoreno. Činjenje ustupaka neće okončati neprekidan pritisak od strane EU, niti će učiniti da EU bude čvršća prema kosovskim Albancima. 

Tagovi: