26.03.2018.

16:07

Foto:

Vesti

VUČIĆ: Veličanstvena sinagoga za molitvu, učenje i okupljanje!

On je na otvaranju obnovljene subotičke posebno zahvalio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, bez čije pomoći, kako je naveo, ne bi bilo ovakvog "prelepog sakralnog objekta koji deluje nestvarno".

- Sinagoga, druga po veličini u Evropi nakon budimpeštanske, zasijala je kako zaslužujee. Na obnovi smo radili zajedno i naporima i sredstvima i zato posebno hvala Orbanu bez čije podrške i učešća ova signagoga ne bi ovako sijala - rekao je Vučić.

Radovi su, kako je rekao, povezali ne samo Jevreje s pravoslavcima, katolicima i protestantima, već i vlade dveju zemlja, ali i međunarodne institucije, približili ljude...

- Srećan sam što Subotičani imaju novu-staru kuću lepšu nego ikada, ali sam srećan i što će ovde svi drugi da dolaze. To će biti i kulturno stecište i turisti će dolaziti iz Srbije i Evrope, jer su ovakvi objekti retki.

Primetivši da je i Orban govorio o istim vrednostima, srpski predsednik je rekao da su to vrednosti koje negujemo zajedno, te da nas ovakvo kulturno nasleđe spaja i da je siguran da ćemo umeti da zajedno i ubuduće obnovimo "ono što smo neretko uništavali i da podižemo mostove koje smo ne zna se zbog čega uspevali da srušimo".

- Subotička sinagoga jedan je od najboljih primera sve uspešnije saradnje Srbije i Mađarske, ocenio je Vučić te dodao:

- Ovo će biti kuća molitve, učenja, okupljanja.

Podsetio je da bilo potrebno mnogo vremena da bi sinagoga bila obnovljena, te da to ne bi ni bilo moguće bez zajedničkih napora i zajedničkog rada.

Obično, primetio je, narodi i njihova rukovodstva imaju da drugima nešto zamere, pa su tako, kaže, i njemu često dolazili ljudi da kažu kako Orban hoće da pomogne, ali samo mađarskoj zajednici...

- A ja sam govorio, hvala mu, jer time pomaže i svakome u Srbiji i molio sam ga da pomaže još više i da s takvom pomoći nastavi - kazao je Vučić.

Subotička sinagoga postaće jedan od simbola naše zemlje, ali i simbola tolerancije, razumevanja, rekao je Vučić i dodao:

- Mogli su i Mađari i Viktor (Orban) nama Srbima da nađu bezbroj zamerki, mogli su da ulaze u sukobe, kao da smo ih malo imali, ali on je želeo da izgradimo najbolje moguće odnose i zato mogu sada da potvrdim da imamo najbolje odnose u istoriji Srba i Mađara i najbolje odnose između dve zemlje.

Podižući iznova ovaj spomenik pokazujemo odnos prema prošlosti, ali i prema budućnosti, pokazujemo koliko smo blizu Evrope i koliko želimo da budemo njen deo, rekao je Vučić, dodao da će sve što nam sinagoga bude dala biti podsetnik na ono što možemo zajedno, a Subotičanima poželeo da im ona uvek bude puna za molitvu, učenje i okupljanje.

Tagovi: