12.04.2018.

16:20

Foto:

Vesti

ŽELEZNJAK: Vučić je za mir, ali Srbija mora da modernizuje vojsku uz pomoć Rusije!

Prema njegovim rečima, grubo kršenje međunarodnog prava od strane Zapada i zapadnih blokova i njihovo proizvoljno tumečenje međunarodnog prava u korist ličnih interesa dovelo je do toga da kosovski presedan postane povod za promene granica u jednom broju država, a te promene često su praćene i vojnim sukobima.

- Takozvana zapadna mantra da je "Kosovo poseban slučaj" postao je stalni izvor rasta separatističkih tendencija i raspoloženja Škota u Velikoj Britaniji, Katalonaca u Španiji, Kurda u Turskoj, Ujgurija u Kini i niza drugih naroda i narodnosti u raznim regionima sveta - istakao je Železnjak.

Kada je u pitanju uticaj krize na Kosovu na razvoj u post-sovjetskom prostoru, poslanik je primetio da, nažalost, maligne metastaze ovog uticaja nisu pošteđeni ni ruski najbliži susedi.

- Za nekoliko dana, 19. aprila, obeležava se peta godišnjica potpisivanja Briselskog sporazuma, koji po Srbiju ima jasno secesionistčki karakter i bio je nametnut od strane američkog državnog sekretara Hilari Klinton i šefa evropske diplomatije Ketrin Ešton. Napravljen 2013. godine, secesija Kosova otvorila je direktan put do implementacije zapadnih ekspanzionističkih težnji u Ukrajini. Sedam meseci nakon potpisivanja sporazuma u Briselu, akcijama SAD i EU, Rusija i njen bratski ukrajinski narod upali su u dug period dramatičnih odnosa - rekao je Železnjak.

S obzirom na probleme sprovođenja briselskog sporazuma, parlamentarac je rekao da je srpska strana ispunila sve uslove.

- Istovremeno, kosovski Albanci odbijaju da se pridržavaju ključnih uslova za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i stvaranje policijskih jedinica sastavljenih i od etničkih Srba. Takvo brutalno kršenje uslova ugovora daje pravo Beogradu da u celini ili delimično otkaže odredbe sporazuma, uključujući i one koje su u suprotnosti sa Ustavom. U tom slučaju situacija bi se vratila u nadležnost najvišeg pravnog akta - Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. U pogledu poštovanja principa ove Rezolucije, Rusija za 19 godina svog učestvovanja ni na koji način nije izgubila svoju snagu i značaj povodom kosovskog pitanja. Ovaj dokument definiše suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i sadrži ključne principe, uključujući i onaj o povratku srpskih trupa u pokrajinu.

Kada smo kod problema stvaranja ZSO, Železnjak je izrazio stav da ovim pitanjem treba da se bave političke partije koje zastupaju legitimne interese kosovskih Srba, posebno "Srpska lista" kao i državne institucije Republike Srbije kao legitimni organ u regionu. Pokušaji lidera kosovskih Albanaca da nametnu svoje uslove u ovoj situaciji su neprihvatljivi i nelegitimni.

- Mi vidimo kako kosovski Albanci pokušavaju da proguraju nov secesionistički plan pod zaštitom zapadnih posrednika i eksperata. Na primeru realizacije Ahtisarijevog plana i delovanja političara poput Hilari Klinton i Ketrin Ešton, jasno je da su sva nastojana Zapada jednostrana i proalbanska i usemrena protiv interesa srpskog naroda. Ako međunarodni posrednici i žele da igraju pozitivnu ulogu u rešenju kosovskog problema, neka se u prvi mah otrezne od "opojne američke svemoći" na  destruktivne snage na Kosovu - rekao je Železnjak.

U vezi sa negativnom agresivnom retorikom nekih lidera kosovskih Albanaca, Železnjak je naglasio da provokativne izjave o upotrebi oružja i pokušaji da se stvori takozvana "Vojska Kosova" su apsolutno neprihvatljive i razlog su za ozbiljnu zabrinutost.
- U tom slučaju, na čelu Srbije Aleksandar Vučić održava odgovarajuću suzdržanost i mirnoću i drži nepokolebljivo liniju mira, znajući da u svakom trenutku više od 120 hiljada kosovskih Srba može biti talac sukoba zbog krivice kosovskih Albanaca. Ali ne bi bilo pogrešno napomenuti ni da druga strana medalje srpske politike mira treba da bude modernizacija srpskih oružanih snaga, opremanje preciznim raketnim sistemom, radarima i drugim oružjem, koje omogućavaju da se daljinski prati situacija na Kosovu. Za realizaciju takvih odbrambenih zadataka, razvoj rusko-srpske vojne saradnje bio bi odlična baza - istakao je Železnjak.

Govoreći o razvoju društveno informativnih projekata, Železnjak je uočio da je ovaj pravac najznačajnija komponenta u kompleksu rusko-srpske saradnje.

- Srpsko društvo i rukovodstvo zemlje stalno je pod velikim informacionim pritiskom Zapada. Pritisak na javno informisanje stvaraju Albanci i jedan broj moćnih lobija u Beloj kući, u američkog Kongresu i Senatu i ovakva aktivnost je velikodušno finansirana od strane srpskih protivnika. Ali u isto vreme, čak i u Moskvi - najvećem i najaktivnijem međunarodnom igraču, tema Srbije i podrške Kosovu, kao i ostale aspekte srpsko balkanske problematike, pokriveni su u nedovoljnom stepenu i najvećim delom su ruske reakcije na negativne događaje. Bilo je prilično dramatičnih nasilnih događaja koji su konačno pokazali važnost društveno informacione internacionalizacije kosovskog pitanja i balkanske problematike uopšte. Tim bolje, druzštfeno informacioni projekti postoje kao konsoludujući temelj za političare, parlamentarce i sve snage koje su prijateljske za Srbiju - rekao je Železnjak.

Osvrćući se na pitanje odvajanja regulisanja kosovskog problema od teme pridruženja Srbije ka EU, poslanik skrenuo pažnju na ono što je srpska ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović najavila kao potpunu konstruktivnu i logičnu ideju o razdvajanju procesa regulisanja kosovskog problema i procesa evrointegracija Srbije.

- Nadam se da uslovi poglavlja 35, uključujući i potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma iuzmeđu Beograda i Prištine, što pre padne u politički zaborav kao nasleđe mračnog perioda kontrole zapada nad Srbijom - rekao na kraju Željeznjak.

Tagovi: