16.04.2018.

17:35

Foto:

Vesti

VUČIĆ RAZGOVARAO SA KREČMANOM: Ovde sam kako bih podržao i pomogao Srbiji u procesu pridruživanja EU!

- Dotakli smo se svih tema, mnogo vam hvala što ste došli i želimo da učimo od Vas i da napredujemo - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- On je rekao da sem velikana Baden-Virtemberga, ima stotine malih i srednjih preduzeća koji čine pravi razlog velikog uspeha ove pokrajine. Da bismo ta preduzeća privukli mi moramo da smanjujemo birokratiju, veću podršku za sve infrastrukturne projekte i da pokažemo domaćim investitorima da mogu da osnivaju sopstveni biznis - rekao je Vučić.

Kako je naglasio predsednik, posebno su razgovarali o dualnom obrazovanju. 

- Za nas značaj Nemačke i trgovinske razmere veoma brzo napreduju. Dobrodošli u Srbiju - rekao je Vučić.

- Sada sam konačno imao priliku da se odazovem vašem pozivu. Sada imam tu čast da budem ovde sa velikom delegacijom, i to pokazuje da mi zaista ozbiljno radimo na tome da produbimo naše odnose - rekao je premijer nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vinfrid Krečman.

printscreen

Kako kaže, želimo da stvaramo uslove za dobru saradnju. Sutra je peta sednica mešovite komisije između Srbije i Baden-Virtemberga.

- Živim na obali Dunava, i duž ove reke treba zaista da sarađujemo i smatram da to ima i simboličnu snagu. Ovde sam kako bih podržao i pomogao Srbiji u procesu pridruživanja Srbije EU - rekao je Krečman.

Kako kaže, upravo su mala i srednja preduzeća kičma njihove privrede.

- Trenutno smo svedoci dubokih globalnih promena. Države Zapadnog Balkana su pozvane da nam se prikjljuče i da uspešno nastave putem pridruživanja. Želimo da negujemo prijateljstvo između naših naroda - rekao je Krečman.

- Baden-Virtemberg  izdvaja 4,9 posto godišnje za ulaganje u nauku, ali računam za nekoliko decenija da ćemo moći da se poredimo sa vašim današnjim brojevima - rekao je Vučić.

- Odnosiću se odgovorno, racionalno i hrabro sa rešenjem Kosova, i mogu da kažem da neće biti bezbolno - rekao je Vučić.

- Ako možete da mi objasnite kako bi izgledala budućnost Srbije bez Nemačke. Da se odreknemo pet milijardi razmene sa Nemcima? Ako neko misli da je to rešenje i da ne razgovaramo sa svima koji su priznali Kosovo? Jesmo li dobili mnogo toga od Nemaca, učimo li od Nemaca, hoćemo li dobijati još od Nemaca? Hoćemo! - rekao je Vučić.

Kako kaže, veliki je zadatak uvesti dualno obrazovanje u Srbiju. Kako je rekao, ukoliko neko misli da treba da se odreknemo saradnje sa Nemačkom, greši. 

- Nemačka želi da nam pomogne, oni bez nas mogu, ali mi bez njih ne možemo. Još jednom hvala gospodinu Krečmanu - rekao je Vučić. 

Tagovi: