26.04.2018.

23:43

Foto:

Vesti

PREDSEDNIK VUČIĆ O DIJALOGU S PRIŠTINOM: Svakome ću u lice reći, ne želimo da budemo ZAROBLJENICI PREGOVORA!

- I to mogu da kažem, i Haradinaju i onima iza njega, na svakoj ulici, u Beogradu, Prištini, bilo gde, bez trunke straha. Zato što znam gde stojim i iza čega stojim - rekao je Vučić u intervjuu za nedeljnik Ekspres. 

Predsednik je rekao da je njegova politika, politika života i naglasio da mu je i u pregovorima sa Prištinom "taj život, naš ovde i Srba na Kosovu, na prvom mestu".

Vučić smatra da je prvi i osnovni problem u pregovorima činjenica da, kako kaže, imamo posla sa ljudima, sa silom, za koju je kosovska nezavisnost gotova stvar.

On je rekao i da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj samo glasnogovornik, "i to ne Kosova i albanskih ideja, nego pre svega onoga što Amerika želi i hoće da sprovede".

- Hajde da ne zaboravimo koliko bi Haradinaj istinski bio hrabar da nema iza sebe, verovatno najvećeg ''mangupa'' na svetu, onog koji nas je, on, a ne Haradinaj i OVK, i pobedio 1999. godine i koji jeste i autor i realizator kosovske nezavisnosti - rekao je Vučić.

A. Grbović

Sa druge strane, kako je naveo, mi smo u velikoj meri i sami. 

- To ne znači da nemamo prijatelje u svetu, Rusija i Kina svakako to jesu, ali ovde, na ovom terenu, u ovim pregovorima, mi najveći deo toga moramo sami da iznesemo. Moramo da stanemo pred sve ostale i da kažemo jasno šta želimo- poručio je Vučić.

Podsetio je da je Džon Kenedi govorio "da se ne plašimo da pregovaramo, ali da nam osnova za pregovore ne bude strah", kao i na Kenedijevu rečenicu koja se, smatra Vučić, savršeno uklapa u osnovni zahtev Beograda - "da nema pregovora kada ti kažeš – ovo što je moje, moje je, a o onome što je tvoje možemo da pregovaramo".

- Pa ne može. I Haradinaju i onima koji stoje iza njegove navodne hrabrosti. Ne može, pošto pregovori nisu pregovori ako se ne završavaju kompromisom. Sve drugo bila bi prisila, protivpravna, ali i bez dugoročnih obavezujućih posledica. Henri Kisindžer je to formulisao kada je rekao da nema pregovora u zarobljeništvu. 

I da, i kada ih ima, onaj s druge strane mora da bude svestan da će pristanak zarobljenika biti iznuđen, da će biti dobijen prisilom. A takvi ugovori nigde na svetu ne važe- napomenuo je predsednik Srbije.

- I to je ono na čemu ja, na čemu Srbija stoji u ovim pregovorima. Hoćemo ih, nikada ne­ćemo odustati od njih, ali da budemo zarobljenici, da se pla­šimo i zato pristajemo, da ne dobijemo ništa, e, to ne može. I to mogu da kažem, i Haradinaju i onima iza njega, na svakoj ulici, u Beogradu, Prištini, bilo gde, bez trunke straha. Zato što znam gde stojim i iza čega stojim- rekao je Vučić. 

A.Grbović


Na konstataciju da pregovore gubi onaj ko prvi pomene cifru, te pitanje da li je iko pominjao bilo kakvu cifru, Vučić odgovara "niko". 

- Previše sve ovo dugo traje da bi bilo ko dobio ili izgubio na taj, amaterski način. I jeste da sve vreme govorimo o vrednosti, o onome šta je u celoj toj priči vrednost za nas, a šta za njih, ali je ta vrednost, u oba slučaja, previše velika da bi se odredila bilo kakvim brojevima- napominje predsednik.

"Neću, na kraju, da dozvolim da naša vrednost ne vredi ništa", naglasio je on. On je istakao da je Kosovo naša vrednost, nešto što je neprocenjivo, mesto na­še kulture, spomenika, istorije, ali je naglasio da ne želi da tu vrednost meri životima. 

- Posebno ne životima Srba sa Kosova, ali ni životima svih drugih gradana Srbije- poručio je Vučić.

On je rekao da to ne može da dozvoli, i to ne samo kao neko ko misli da je život iznad svega, nego i kao racionalan čovek, koji zna koliko nas je malo i "koliko svaki san o Kosovu prestaje onog trenutka kada nas ne bude bilo". 

Na konstataciju da nema nameru da ostavi mnoštvo spomenika iza sebe, Vučić kaže da je to najgadnije pitanje. - Koliko je ko mrtvih a slavnih iza sebe ostavio. Neki put mi se čini da je jedina mera, koja je ovde prihvatljiva, ona koja je u grobovima i kosturnicama. I dođe mi da sve pitam, pa zar stvarno to hoćete? Da i ovo malo nas izgine? Za neki mit, imaginarnu slavu, za novi poraz, ili za preskupu pobedu posle koje nikoga više ne­će biti. I plašim se toga, najiskrenije - kaže predsednik. 

Kako precizira, plasi se da li ćemo imati dovoljno snage, volje, želje, pa i vremena i slučajnosti da taj deo u sebi promenimo i da počnemo da volimo život i da prestanemo sa “ideologijom smrti kao jedine izvesnosti”. Život je, ističe, izvesniji od smrti. 

PREDSEDNIK VUČIĆ ZA BRITANSKI GARDIJAN: Dogovor sa Prištinom, pod uslovom da se Srbiji ponudi NEŠTO ZAUZVRAT!

(VIDEO) GOVOR DONALDA TUSKA KOJI JE IZNERVIRAO ŽUTU OLOŠ ELITU: Vučiću, kreativan si kao Tesla u nauci i Novak u Tenisu!

Tagovi: