27.04.2018.

16:56

Foto:

Vesti

(FOTO) SAMIT REGIONALNIH LIDERA U SKOPLJU: Predsednik Vučić na sastanku učesnika Brdo-Brioni procesa u hotelu "Aleksandar Palas"

Učesnike su dočekali domaćin skupa, predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov, predsednici zemalja inicijatora ovog procesa, Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Kolinda Grabar-Kitarović, kao i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk..

Informer

Nakon dočeka svih učesnika i njihovog upisivanja u Knjigu skupa, učesnici su pozirali za zajedničku fotografiju, nakon čega su prešli u plenarnu dvoranu na sastanak, koji se održava iza zatvorenih vrata.

Informer

Specijalni gost skupa, osim Tuska je i bugarski premijer Bojko Borisov, zemlje koja predsedava EU.

Učesnici skupa su i predsednici Albanije Iljir Meta, Crne Gore Filip Vujanović, kao i predsedsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači.Uoči današnjeg sastanka održano je i više bilateralnih sastanaka predsednika država regiona i predsednika Evropskog saveta Tuskom.

Informer

- Svet se suočava sa dubokom transformacijom, okolnosti se menjaju, s njima i pravila igre, a zemlje regiona Zapadnog Balkana nemaju dovoljno kapaciteta za sve te izazove i rizike- istakao je predsednik Makedonije u izjavi na svom sajtu povodom skupa.

Ivanov je primetio da zbog toga Proces Brdo-Brioni može da ispuni vakuum u regionalnoj saradnji.

- Taj proces nam omogućava da zamenimo deklaracije sa stvarnim projektima koji daju konkretne rezultate, da se pređe sa formalnog ka neformalnom, ali i da se pristupi iskrenom dijalogu u vezi sa svim pitanjima od značaja za zemlje u regionu. Mi, predsednici, treba da povratimo poverenje u naš region i omogućimo maksimalnu saradnju i povezanost- naglasio je predsednik Makedonije.

Tannjug/AP

Ivanov je poručio i da ne možemo da promenimo prošlost, ali da zajedno možemo promeniti sadašnjost, pa i budućnost.

Skup u Skoplju pratiće 156 akreditovanih predstavnika medija, 116 iz Makedonije i 40 iz inostranstva.

Brdo-Brioni proces iniciran je 2013. godine na Brdu kod Kranja od strane predsednika Slovenije i Hrvatske, a ideja je da ove dve članice EU pomognu Zapadnom Balkanu na njihovom putu u Uniju, kao i njihovu stabilizaciju kroz jačanje regionalne saradnje i rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja.

(FOTO/VIDEO) NE, TO NIJE PATKA... TO JE - KOLINDA! Cipele u kojima je predsednica Hrvatske otišla u Makedoniju PREDMET SPRDNJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA!

Tagovi: