17.05.2018.

15:29

Foto:

Vesti

VUČIĆ: Moj je posao da brinem o Srbiji - neću dozvoliti da mi damo sve, a da ne dobijemo ništa!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je novinarima u Sofiji da je bilo mnogo bilateralnih susreta na kojima se razgovaralo o problemima koji su pred Srbijom.

- Naš posao je da pričamo o problemima i želim da verujem da će Srbija imati snage da dođe do rešenja koje će biti prihvatljivo za njene građane. Borićemo se, a da li ćemo uspeti ne zavisi samo od nas - rekao je predsednik Srbije.

Kako je istakao, pokazano je da Srbija ima mnogo prijatelja i mnogi su se tokom Samita u Sofiji zalagali za njene interese.

- Tajani je insistirao da postanemo članica EU do 2025. godine i zahvalan sam na podršci koju je pružio Srbiji - kaže predsednik.

TV Pink printscreen


Predsednik kaže da su danas potpisani važni sporazumi koji daju dobre signale za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu.

- Vodili smo otvorene i iskrene razgovore i tako smo bolje razumeli jedni druge - kaže predsednik.

Vučić podseća da spor između Albanije i Srbije traje više od 140 godina, ali da postoji želja da se to reši i da je Srbija uložila mnogo napora.

- Srbija je ispunila sve obaveze koje su se od nje tražile, dok Albanci nisu ispunili jednu jedinu koju je imala. I opet, to nas ne sprečava da želimo da dijalogom i kompromisom rešimo probleme. Da li će do rešenja doći, nadam se, nisam preveliki optimista, ali ću uložiti mnogo napora - rekao je predsednik.

Sa Angelom Merkel i Terezom Mej, kako kaže, razgovarao je o situaciji u regionu i brojnim temama.

- Sa Merkelovom sam imao dug razgovor, a Terezu Mej sam pozvao u Srbiju. Pričali smo o regionalnim, evropskim i globalnim pitanjima, a sa Merkelovom o svim temama i sa njom se jako često srećem. Pričali smo o ekonomiji, privredi i venecijanskoj komisiji. Dotakli smo se svih tema i ne moram ni da govorim koliko je za nas Nemačka važna. Hvala Merkelovoj koja je imala vremena da me sasluša - rekao je Vučić novinarima.

Odgovarajući na pitanja, Vučić je rekao da će nastavka dijaloga sa Prištinom biti, ali da je potrebno da se ispune određeni uslovi.

- Treba da vidimo šta je sa Briselskim sporazumom i ispunjenjem stavki iz istog. Srbija je ispunila sve, a mi tražimo da se ispuni samo ta njihova jedna jedina obaveza - formiranje ZSO. Važnije je da postoji želja za kompromisom, a ne da nam se pošalje platforma i da nam kažu "mi nismo spremni ni na šta". Očekujete da Srbija da sve, a da ne dobije ništa - to je nemoguće - rekao je Vučić.

pink.rs

On je pojasnio da je platformu usvojila vlada u Prištini, ali da su je evropski predstavnici zaustavili jer bi "dramatično vezala ruke svima".

Kaže da je dobio i neke druge platforme, ali da nisu vredne komentarisane. Predsednik je pokazao Briselski sporazum i objasnio da je Srbija ispunila sve tačke, zahteve za Srbiju.

- Tražili smo samo tu jednu obavezu na drugoj strani, a vi mi recite da li je formirana ZSO - kaže predsednik, dodajući da Srbija zbog sebe mora da reši odnose sa Albancima.

Kako ističe, posao mu je da brine o Srbiji i Srpskom narodu. Nerešeni problemi doneće srbima brojne probleme: od zatvorenih vrata Evropske unije do loše ekonosmke situacije.

- Ovako uspešan ekonomski rast ne bi bio moguć. Imamo 4,5 odsto rasta u prva tri meseca, duplo manju nezaposlenost, pad javnog duga sa 77 na 59, i ispod 50 do kraja godine. Ovo ne bi bilo moguće da smo vukli velike i teške političke probleme. Ostaje nam mnogo posla, moramo da razgovaramo između sebe i da rešimo šta nam je budućnost, a ne da se osvrćemo u prošlost - kaže Vučić.

SAMIT EU-ZAPADNI BALKAN: VUČIĆ RAZGOVARAO SA ANGELOM MERKEL, u Sofijskoj deklaraciji Kosovo obeleženo fusnotom!

Tagovi: