08.06.2018.

11:10

Foto:

Vesti

PREDSEDNIK VUČIĆ O KOSOVU: Da li mislite da Albanci neće krenuti da zauzmu sever naše pokrajine?!

- Ja bolje da ne odgovaram. Mislim da svi znaju šta je tačan odgovor na to pitanje, bez obzira na to šta ko govori - rekao je predsednik Srbije novinarima.

Kako je dodao, pitanje Kosova je najteže i najodgovornije pitanje, koje oslikava sve naše, ali i njegove brige. „Daću vam odgovor zašto je to tako, najkraći, ali će trajati duže...", rekao je Vučić.

- Godine 2001-2002, u ekstazi otvaranja prema svetu gde je bilo mnogo dobrih stvari, poneke i loše, živeli smo u uverenju kako je Zapad sve što nam je radio, radio ne protiv nas, nego protiv Miloševića. Uveravali su nas da će se prvo rešavati standardi na Kosovu, pa onda status. Onda smo posle 2003. i ubistva premijera Srbije imali još veće napade na Srbe na Kosovu, učestale lakše napade. Onda se dogodio mart 2004. Pogrom na Kosovu, paljenje, rušenje i proterivanje Srba s Kosova - objasnio je Vučić.

Prema njegovoj oceni, to je bio način da se sa standarda pređe na status.

- Svima je postalo jasno da Albanci ni u narednih 50 godina neće ispuniti standarde. To su dosad pokazali više puta, kao i to da rade pod direktnom kapom jedne ili više zapadnih sila. Oni su tada pokazali - evo šta može da se desi ako nam ne date ono što hoćemo. Sve je to uvod u samoproklamovanu nezavisnost 2008. i užasno nereagovanje tadašnje vlasti i užas nereakcije međunarodne zajednice - ističe Vučić.

(FOTO) VUČIĆ SA NAJBOLJIM SRPSKIM DIPLOMCIMA MEDICINE: Dobili ste motiv i poziv da ostanete u svojoj zemlji, važniji ste nam više nego ikada!

On je objasnio da je sve to ispričao kako bi građani Srbije shvatili da se slično dešava i danas, kada je sve veći broj pojedinačnih incidenata na Kosovu u kojima se napadaju Srbi. „To su iskoordinirani i isplanirani napadi na Srbe. To nije slučajno, uopšte. Ne možete reči da nije etnički motivisan napad ako napadnete sveštenika i decu", rekao je on.

- Na sve to, Evropa je ćutala. Da budem fer, odlično je reagovao američki predstavnik na Kosovu, koji je te napade nazvao pravim imenom - dodaje Vučić.

- Kosovo je noćna mora za sve nas, a pre svega mene kao najodgovornijeg, pa na kraju krajeva i vrhovnog komandanta, jer šta ćemo da radimo ako Albanci uz logističku podršku zna se već koga, krenu da zauzmu sever? - upitao je Vučić i dodao: - Pitam i one što komentarišu po medijima - šta ćemo da radimo? Šta je naša reakcija? Zato želim da postignemo dogovor.

Nije, kako kaže, pitanje da li će on biti smatran krivcem ako Albanci krenu u okupaciju severa Kosova, već je pitanje šta će nam još uzeti ukoliko se ne branimo, a ako se branimo i reagujemo, jesmo li time ugasili našu budućnost ili je ugrozili?

- Šta nam je izbor, recite mi? Umete li da sagledate? - zapitao je predsednik Srbije.

- Moj posao nije da pratim toliko dnevnopolitičke događaje, već strateški da sagledam, da vidim šta je realno a šta ne. Najlakše mi je da opsujem i kažem im šta mislim, i verujte mi da im to kažem u lice i da sam hrabriji nego što mislite, ali moj posao je da sačuvam mir i da im ne dam bilo kakav povod za bilo kakvu akciju - zaključio je Vučić.

- Ja u njihov moral ne verujem... Da li im verujete kada kažu da neće krenuti da zauzimaju sever? U to više niko ne veruje - zaključio je on.

Bez Rusije i SAD nije realno doneti rešenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveren je da nije realno doneti rešenje za Kosovo i Metohiju bez SAD i Rusije. 

Predsednik je istakao, povodom informacija da neke zapadne zemlje žele da se uključe u finalnu fazu procesa, da je Srbija zadovoljna da posreduje EU, ali da ne vidi što se u nastavku dijaloga u proces ne bi uključile i Kina i Rusija, ako 10 zemalja misli da se uključi.

- Što da budu uključene samo zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova - primetio je.

Tanjug

- Da li je moguće doneti rešenje bez SAD i Rusije? Nije realno. Te zemlje moraju biti obaveštavane i saglasne s tim što bi bio eventualni dogovor - rekao je Vučić.

On je dodao da, ako dogovora nema, onda nam predstoji teško vreme. 

Ipak, ukazuje, veće su mogućnosti da dogovora neće biti, imajući u vidu platformu kakvu je predlagala Priština ovih dana. 

- Kada izađete sa takvom platformom i izjavama jasno je da neko ne želi da dođe do dogovora i vidite tačno na čiju podršku računaju - naglasio je Vučić. 

Ukazao je da je iz izjave Ramuša Haradinaja da će oni sačekati Srbe da priznaju Kosovo, a onda prihvatiti pomirenje sa njima, moglo da se vidi da Albanci žive u svom filmu u kojem su samo oni žrtve. 

- Ja nikada neću reći da su Srbi samo žrtve. Kod Albanaca nema realnog sagledavanja sadašnjosti, a još manje realnog i racionalnog sagledavanja budućnosti. Zato ne treba da se čudimo šta se dešava - kazao je Vučić. 

Rekao je da je zadovoljan što su, na primer, učesnici festivala „Mirdita-dobar dan" mogli da dođu u Beograd, i "kese đubreta" da pospu po njegovoj glavi i zemlji, što, smatra, govori o njihovom vaspitanju, ali i našoj slobodi i demokratičnosti, jer mi računamo na veću snagu naših argumenata. 

Na pitanje da li će biti označeni oni koji treba da odgovaraju zbog predaje Kosova, Vučić je istakao da je za njega bila strašna naša neodgovornost od 2006. do 2011, ali da nije bila mnogo manja ni 1999. 

- Posao nas političara nije samo da vodimo patriotsku politiku, već da izračunate stvari, da vodite odgovorno zemlju, ne dodvoravate se narodu. Nije odgovorno da vodite zemlju u sukob protiv 1.000 aviona, a da imate par koji su slepi i bez municije - primetio je i dodao da smo "naš posao loše obavljali i posle Drugog svetskog rata, ali i posle Prvog svetskog rata. 

Vučić je istakao da smo neke delove južne Srbije dobili posle Berlinskog kongresa, i da smo imali ubijane srpske konzule u Prištini krajem 19.veka.

S tim u vezi je kazao da treba imati u vidu da Kosovo nije uvek bilo naše, i da oni koji tako tvrde treba da pročitaju te knjige. 

- Uvek je postojala borba oko Kosova. O načinu na koji je ubijen naš konzul u Prištini napisano je nekoliko knjiga. Mnogo, mnogo smo grešili, ali ne treba zaboraviti da se krajem 17. veka veliki deo stanovništva iselio sa KiM, jer su naši ljudi bili pod stalnim udarima Arbanasa - ukazao je on. 

Poručio je da ne treba da se žalimo i kukamo, jer nismo uvek bili sveci, i u istoriji su se dešavale mnoge stvari. 

Naveo je da nekada u Vojvodini nismo imali ništa, a danas je to dominantno srpska, iako multietnička teritorija. 

- U politici skupo plaćate greške. Nemamo svetklih trenutaka po pitanju KIM. Zato sam ponosan što smo se pametno i odgovorno ponašali Proteklih pet godina, a da li ćemo uspeti da izvučemo najveću korist po naše stanovništvo ostaje da se vidi - zaključio je on. 

Tagovi: