19.06.2018.

11:26

Foto:

Vesti

POPOVIĆ: Saradnja Srbije i Estonije u oblasti inovacija i digitalizacije!

 

Popović je napomenuo da je u Estoniji vlada ove zemlje bila predvodnik digitalizacije, tako što je podsticala privatne kompanije da rešavaju društvene probleme i razvijaju rešenja za digitalizaciju javnih usluga.

- Estonija ima najnapredniji ambijent za razvoj elektronskog poslovanja, a takođe i jednu od najefikasnijih elektronskih državnih uprava u svetu - istakao je Popović.

On je napomenuo da je Estonija jedna od najagilnijih evropskih država kada je u pitanju razvoj digitalnog društva.

- Estonija omogućava preduzetnicima elektronska prebivališta. To znači da preduzetnici sa bilo koje lokacije u svetu mogu da otvore bankovni račun i pokrenu biznis u Estoniji, a samim tim i u EU - objasnio je Popović i dodao da čak 145 građana Srbije imaju elektronska prebivališta u Estoniji.

On je naveo da Srbija različitim merama podstiče saradnju nauke i privrede i razvoj inovacija u Srbiji.

- Posebno su zapaženi naši rezultati u digitalizaciji poljoprivrede i spremni smo da ta iskustva podelimo sa našim partnerima iz Estonije - naveo je Popović.

Ministarka Palo istakla je da je Estonija spremna da pruži podršku Srbiji u digitalizaciji i unapređenju efikasnosti državne uprave.

Ona je navela da Estonija na različite načine podstiče preduzetništvo i ulaganja u istraživanja i razvoj. Palo je istakla da je funkcija istraživanja i razvoja obavezna za strane investitore u Estoniji ukoliko investitor očekuje značajniju podršku države.

Ministarka Palo prihvatila je poziv ministra Popovića da poseti Srbiju.

Tagovi: