01.07.2018.

09:25

Foto:

Vesti

ČEDA: Kosovo najveći čvor - dijalog ne sme da prestane!

- Mislim da je jako teško pristati na realnost u Srbiji. Pokušaji balansiranja i koketiranja sa politikom koja nas je dovela u ovu fazu, koju nazivamo realnošću na Kosovu, iz dana u dan u sve većem su ćorsokaku - rekao je Jovanović za podgoričku "Pobjedu".

Lider LDP navodi da ceo svet ima stav o Kosovu koji je drugačiji od našeg i da su "čak i Rusi, za koje se hvatamo, podržali mnoge akcije međunarodne zajednice koje su dovele do formiranja kosovske države".

- Ne mogu da ne kažem da je ovo najveći čvor, i da taj čvor naša generacija mora da reši. Ako deci ostavimo takvu prošlost, za naše unuke nećemo biti nikakva svetla tačka. Mir i samo mir - rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, saopštio je LDP, nije to problem vlasti, to je problem ovog društva koji ne sme biti podeljeno između opozicije i vlasti.

- Vlast, naravno, ima najveću odgovornost, ali bi trebalo da ima i moć da se nosi sa tim pitanjima. Naša opozicija ima oko Kosova nacionalističke i, rekao bih, "stare" stavove. Nema novog pristupa, već se sa guslanja prešlo na muziku iz liftova - kazao je on.

Kada govorimo o pritisku Zapada, kaže on, ne smemo zaboraviti njihove interese.

- Oni se često ne poklapaju sa našom idejom šta je taj Zapad. Ima Zapad svoje probleme i neće da ih mi kočimo na putu njihovog prosperiteta - naveo je Jovanović.

Međutim, napominje lider LDP, mi moramo da vidimo kako i o čemu ćemo razgovarati sa Albancima, a razgovor je uvek moguć.

- Dakle, dijalog ne sme da prestane i važno je da se naša dva društva razumeju. Bez obzira na trenutne posledice. Taj pristup se dugoročno pokazao kao dobar. On je važan i za sigurnu, za mirnu i za ekonomski prosperitetnu regiju - zaključio je Jovanović, saopštio je LDP.

Tagovi: