02.07.2018.

14:53

Foto:

Vesti

VUČIĆ SA HANOM: Hoćemo da sačuvamo život svakog stanovnika na KiM!

- Čestitam ljudima iz EU, Semu Fabriciju i ministarki Jadranki Joksimović. Potpisivanje sporazum je od velikog značaja za našu zemlju. Taj novac će se koristiti za renoviranje škola i bolnica i saniranje posledica poplava. EU je najveći donator Srbije i hvala im na pomoći. Na nama je da iskoristimo ta sredstva iz predpristupnih fondova EU - rekao je predsednik Vučić na početku konferencije.

Predsednik se zahvalio Hanu na posvećenosti problemima u Srbiji. Podsetio je da Srbija nema problema sa ekonomijom i merama koje su dobre. Rast je, kako kaže, u prva tri meseca najveći u celom regionu - 4,6 odsto. 

- Srbija treću godinu zaredom ima suficit i nivo javnog duga do kraja godine biće manji od 50 odsto BDP. Zahvalan sam građanima Srbije koji su razumeli da se kasa Srbije može domaćinski puniti i prazniti - kaže Vučić. 

Predsednik je rekao da je sa Hanom razgovarao o odnosima Beograda i Prištine i o situaciji u regionu.

- Razgovarali smo o odnosima Beograda i Prištine i o situaciji u regionu. Želimo da sačuvamo mir, da razgovaramo. Hoćemo da sačuvamo život svakog stanovnika Kosova i Metohije bio on Srbin ili Albanac. Ne žele svi kompromis, ali mi ćemo učiniti sve da dođemo do rešenja - naglasio je Vučić.

Printcreen

- Naše je da sačuvamo mir u odnosima sa Prištinom, da razgovaramo i tri puta dnevno ako je potrebno da bismo sačuvali živote na KiM - ukazao je predsednik.

Dodao je da je "jasno da se ne nalazmo u lakoj situaciji", napominjući da je naš posao da težimo dogovoru i pronađemo taj kompromis.

- Bolje je da 10 godina razgovarate i da se mučite nego da imate jedan sat ratova. Srbiju niko neće moći da ponižava i da sruši bez obzira na to koliko se nekima činilo da je to moguće - naglasio je predsednik.

Vučić je rekao da je sa Hanom dugo razgovarao, prijateljski, i da su teme bile stanje u Evropi i u svetu. 

- Ništa nije idealno, ali moramo da se posvetimo rešavanju naših problema. Ubeđen sam da ćemo uz podršku ljudi kakav je Han, naći svoje mesto. Ostaje nam mnogo da radimo i rešimo pitanje Kosova, nakon čega se nadam da ćemo biti bliži Evropi - kaže predsednik.

Podseća da sve što se radi, radi se zbog Srbije, ne zbog Evrope i da neke stvari neće zavisiti i ne zavise od nas.

- Moramo da progutamo da li će nas brže ili sporije prihvatiti u EU. Ipak verujem da će sve što smo čuli na Samitu u Sofiji, biti ostvareno - rekao je Vučić, još jednom zahvaljujući Hanu na podršci. 

Komesar Johanes Han rekao je da je sa Vučićem razgovarao o Kosovu, ali da će se uzdržati od ove teme.

- Kosovo nije suštinsko za razvoj Srbije, te ima mnogo elemenata koji su isto tako važni - rekao je Han. 

Han je podsetio da će EU podržati osnovne institucije pravosuđa u Srbiji, kako bi rad bio efikasniji i transparentniji.

Kako kaže, vladavina prava određuje brzinu ulaska Srbije u EU, a privlači i nove investitore. 

- Predsednik je i sam pomenuo da Srbija ima dobre ekonomske performanse koje su i iznad evropskog proseka

Tagovi: