09.07.2018.

13:51

Foto:

Vesti

POPOVIĆ I MAROK: Razvoj i saradnja ključni za stabilnost!

Popović je objasnio da su jedni od čestih uzroka ekstremizma u regionu siromaštvo i nezaposlenost, saopšteno je iz ministrovog kabineta.

- Mladi bez posla i perspektive lako mogu da postanu mete uticaja različitih ekstremističkih grupa. Rast ekonomije i bolje obrazovanje mogu značajno da utiču na smanjenje ekstremizma - naveo je Popović.

On je istakao da najveću šansu za rast i saradnju u regionu vidi u oblasti inovacija, inovacionog preduzetništva i IT, kao sektora u koji su, prema njegovim rečima, najviše uključeni mladi.

- Srbija je aktivna u pokretanju regionalnih inicijativa za saradnju u oblasti inovacija i IT, jer to vidimo kao šansu za ekonomski rast čitavog regiona - naveo je Popović.

Maroko je naveo da SAD vide Srbiju kao važnog partnera u regionalnim inicijativama za borbu protiv nasilnog ekstremizma.

On je istakao da je cilj tih inicijativa da se ojača međureligijski i međuetnicki dijalog u regionu.

Funkcioner Stejt departmenta, koji je ujedno i šef Biroa operacija vezanih za sukobe i stabilizaciju, složio se sa ministrom Popovićem da saradnja u oblasti inovacija pruža znaćajnu perspektivu za unapređenje regionalne saradnje.

On je izrazio spremnost da pomogne Srbiji u povezivanju sa institucijama i kompanijama u SAD u cilju ostvarivanja njihovog većeg prisustva u regionu, navedeno je u saopštenju.

Tagovi: