10.07.2018.

18:16

Foto:

Vesti

DIVLJI PAS MATIS GURA SRBIJU U NATO: Šef Pentagona dolazi na Balkan sa SPECIJALNIM ZADATKOM!

Šef Pentagona, američki ministar odbrane Džejms Matis, koji je zbog svojih diplomatskih metoda u zapadnim medijima zaradio nadimak "Divlji pas Matis", dolazi na Balkan sa specijalnim zadatkom da koordinira pritisak na Srbiju kako bi naša država što pre bila uvučena u NATO pakt!

Matis, kako je i zvanično potvrđeno, u petak 13. jula stiže u Zagreb. Tada se u glavnom gradu Hrvatske održava sednica Američko-jadranske povelje kojom će predsedavati upravo Matis, uz asistenciju hrvatskog i crnogorskog ministra odbrane Damira Krstičevića i Predraga Boškovića.

Njegov dolazak već poruka

Kako kažu sagovornici Informera, vrsni vojni eksperti, u

Pritiskaju i oko Kosova

Posle Matisove posete očekujem nove pritiske na Srbiju oko Kosova, ali i pritiske za pristupanje NATO paktu

Miroslav Lazanski, vojno-politički komentator "Politike"

najmanju ruku je neuobičajeno da jedan američki ministar odbrane lično dolazi na samit ranga Jadranske povelje (vidite okvir), umesto da pošalje nekog nižerangiranog činovnika.

- To jasno govori da Matis dolazi sa specijalnim zadatkom. Posredi su planovi da se Srbija po svaku cenu, ucenama i pritiscima na silu ugura u NATO pakt. Crna Gora i Hrvatska su idealni saučesnici za realizaciju takvih planova. Jedna od glavnih tema sastanaka Jadranske povelje svakako će biti Srbija, u to nemojte imati nikakve sumnje - navodi naš izvor iz vojnih krugova.

Da će dalje proširenje NATO pakta na jugoistočnu Evropu biti jedna od glavnih tema predstojećeg samita, zvanično je objavljeno i u Zagrebu.

"Očekuje se da će ministri odbrane razgovarati o jačanju prisustva SAD na prostoru jugoistočne Evrope, koracima koje je potrebno preduzeti u cilju ubrzanja integracija preostalih država iz jugoistočne

da se ja pitam

LJILJANA SMAJLOVIĆ NOVINARKA

Davanje stolice u UN za obećanje o brzom članstvu Srbije u EU mi se čini lošom trgovinom. Ne možemo mi brzo da postanemo članica EU. Ni da smo 2008. priznali Kosovo, danas ne bismo bili deo EU.

Evrope u NATO, bezbednosnoj situaciji u jugoistočnoj Evropi i pravednoj raspodeli tereta odbrambenih izdvajanja između SAD i Evrope", navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva odbrane.

Komentarišući sve ovo, spoljnopolitički komentator "Politike" Miroslav Lazanski kaže da će Srbija svakako biti značajna tema na predstojećem samitu u Zagrebu.

- Malo je, priznaćete, neobično da jedan ministar odbrane SAD dolazi na skup Jadranske povelje... Očigledno su Vašingtonu ovaj skup i poseta veoma važni u strateškom smislu, kada šalju svog glavnog specijalca. Posle Matisove posete, očekujem nove pritiske na Srbiju oko Kosova, ali posebno i vojno-političkog pritiska za pristupanje NATO alijansi. Očekivaće se od nas da se još više približimo ovom savezu - poručuje Lazanski. On dodaje da od Matisa očekuje i nove pritiske na Republiku Srpsku.

Tači: Niko neće sprečiti 'vojsku Kosova'

Predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači zapretio je juče da niko neće moći da spreči formiranje "vojske Kosova" koja će biti napravljena prema NATO modelu!

- Bezbednosne snage Kosova biće multietnička vojska prema NATO standardima, sveobuhvatna, u službi mira i stabilnosti. Biće vojska sa jasnom perspektivom i vizijom za članstvo u NATO. Niko ni na Kosovu ni van Kosova neće moći da spreči pravo Kosova, kao nezavisne i suverene zemlje, da ima svoju vojsku. To je sada završen posao - rekao je Tači za Radio Slobodna Evropa. On je dodao i da se sa pojedinim srpskim pripadnicima Bezbednosnih snaga Kosova vode razgovori o njihovom povratku u sastav ove formacije.

- Uslediće pojačan pritisak i na Republiku Srpsku, pre svega da uknjiži svoju vojnu imovinu na federaciju. A jasno je svima, svaki pritisak na RS je poseban pritisak na Srbiju. Jedno bez drugog ne ide... - objašnjava Lazanski i ocenjuje da je već sama činjenica da se Matis sastaje sa crnogorskim ministrom odbrane Predragom Boškovićem "najobičnija smejurija i lakrdija".

Pritisci nam ne ginu

Da će naša

Šta je Američko-jadranska povelja

Američko-jadranska povelja je partnerska regionalna inicijativa koju su 2003. pokrenule Hrvatska, Albanija, Makedonija i SAD, a njoj su 2008. pristupile BiH i Crna Gora i njena uloga je da koordinira pomoć zemljama kandidatima za članstvo u NATO.
Srbija ovde ima status posmatrača od decembra 2008. godine i nije njena članica zbog svoje politike vojne neutralnosti.

zemlja trpeti pritiske zbog svoje vojne neutralnosti, smatra i general-major Vidosav Kovačević.

- Srbija je jedna od najslobodnijih zemalja u Evropi. Nismo uveli sankcije Rusiji, rekli smo da nećemo da proterujemo ruske diplomate, da nećemo u NATO i normalno je da zbog svega toga trpimo snažne pritiske. Verujem da će naša država ostati na putu vojne neutralnosti i da ćemo se odupreti svim ucenama - uveren je Kovačević.

OTVORILI KARTE! NATO PRAVI VOJSKU KOSOVA: Rouz Gotemeler bez UVIJANJA REKLA šta nam ŽELI ZAPADNA VOJNA ALIJANSA!

Tagovi: