10.07.2018.

22:24

Foto:

Vesti

ALBANCI SPREMAJU NASILJE NA JUGU SRBIJE?! Po svaku cenu žele da otežaju položaj Beograda u dijalogu sa Prištinom!

Taj pritisak je pokušaj izolacije Albanaca i stvaranja uslova za destabilizaciju, odnosno ponovnog izazivanja nasilja u tom delu zemlje, kaže za Sputnjik Milovan Drecun.

Šta Albanci zapravo žele pitali smo poslanika u Skupštini Srbije i člana predsedništva Partije za demokratsko delovanje Fatmira Hasanija koji za Sputnjik kaže da se poslednjih godina mnogo radi za Srbe na severu Kosova, a gotovo ništa za Albance na jugu Srbije.  

- Mi smo takoreći ignorisani u mnogim sferama života, zato je došlo do ovog gneva, do ovakve reakcije. Za Srbe se mnogo radi i sprema tamo, da budu i konstitutivni narod, da imaju sva prava. Oni momentalno imaju tri ministarstva, jednog zamenika predsednika Vlade i pet zamenika ministra, a mi ovde nemamo ništa, ni jedan odsto od onoga što oni imaju na Severu ili što imaju Srbi na Kosovu - kaže Hasani.

On čak tvrdi da su Albancima na jugu Srbije ugrožena osnovna ljudska prava, a na pitanje Sputnjika koja su to prava i zašto on kao predstavnik albanske manjine to pitanje nije pokrenuo u Skupštini Srbije, Hasani kaže:

- Ja stalno tražim prava, još samo rogove da stavim na glavu, o čemu vi govorite, zašto me to tek sad pitate, pa mi elementarna prava nemamo, naše diplome se ne priznaju - kaže on.

(VIDEO) TAKO TO RADE SRBI I RUSI, Najbolji kadrovi vežbe Rusije, Srbije i Belorusije: "SLOVENSKO BRATSTVO-2018"!

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun za Sputnjik objašnjava da je reč o diplomama univerziteta u Prištini, te da Albanci sa juga Srbije imaju i uživaju sva prava zajamčena Ustavom Republike Srbije.

- Ako nisu zadovoljni realizacijom, treba da se obrate nadležnim organima Republike Srbije - kaže Drecun i dodaje da iza ovog zahteva poslanika iz Bujanovca, Preševa i Medveđe stoji nešto sasvim drugo. 

- Ove izjave zapravo treba da izoluju albansku zajednicu, da je udalje od Srbije i stvore uslove za destabilizaciju, odnosno ponovno izazivanja nasilja u tom delu zemlje. Ta priča je sastavni deo ovoga što se dešava na Kosovu i Metohiji. Sistematsko nasilje koje se sprovodi nad srpskim narodom od strane Albanaca i njihovih institucija usmereno je ne samo ka zastrašivanju Srba, već i ka otežavanju položaja Beograda u periodu koji je pred nama, koji bi možda mogao da dovede do rešavanja konačnog statusa Kosmeta - kaže Drecun.

(VIDEO) USTAŠE U PANICI, SAMO SU NAM FALILE SRPSKE VRAŽJE KOČIJE: Naša zemlja postaje NEDODIRLJIVA VOJNA SILA!

On dodaje da je očigledno da Albanci pojačano vrše razne pritiske na Srbe, te da je ovaj zahtev upravo to - pritisak na Srbe i Srbiju. 

- Ovo rade kako bi se izbegla eventualna priča oko nekakvog razgraničenja, što bi mogla da bude ideja za rešavanje problema. Cilj je da se Albanci pobune i traže, ako bi Srbi dobili neka posebna prava, neku vrstu autonomije na Kosovu i Metohiji, da oni dobiju isto u centralnoj Srbiji-  objašnjava Drecun.

AP/Tanjug/Fotomontaža

On dodaje da je svrha cele priče da se Beograd natera da prizna lažnu državu Kosovo u takozvanim granicama koje su administrativne. 

(VIDEO) OVO SE MORA VIDETI, GENERAL MLADIĆ RASTURA HAG: Sudija Meron pokušao da spreči bruku, ali MLADIĆ JE BIO NEZAUSTAVLJIV!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je povodom najave albanskih partija sa juga Srbije, koje će zahtevati poštovanje reciprociteta u odnosu na ono što dobije Sever pokrajine, da svaka tolerancija ima granicu.

DODIK: SRPSKA NE PRIZNAJE SPISAK PREDAT NEMAČKOM TUŽIOCU: Banjaluka neće dozvoliti iživljavanje nad vojnicima VRS!

On je u ironičnom tonu rekao kako bi baš voleo da poredi prava Srba na Kosovu i Albanaca na jugu Srbije i dodao:

- Savetujem im da se ne igraju, svako strpljenje i svaka tolerancija imaju granicu. Reagovaćemo politički i ako treba i na drugi način. Ako misle da će provocirati bezbednost i stabilnost i da smo mi laka meta, mislim da se varaju. Ostavite se toga, okrenite se politici i dijalogu - poručio je Dačić.

Tagovi: