25.07.2018.

09:01

Foto:

Vesti

PROSLAVA 100 GODINA SAVEZNIŠTVA SRBIJE I SAD: Organizovana svečanost u američkom Kongresu!

Obeležavanje godišnjice organizovali su Ambasada Srbije u Vašingtonu, Srpska pravoslavna crkva u SAD i predstavnici srpskih organizacija i srpske zajednice u SAD, a prisustvovaće i srpska premijerka Ana Brnabić i šef diplomatije Ivica Dačić.

Premijerka će takođe učestvovati na obeležavanju 100. godišnjice podizanja srpske zastave na Beloj kući.

Tim povodom u američkom Kongresu biće održana svečanost, na kojoj će se pored premijerke Brnabić obratiti i predstavnici američkog Senata, kao i predstavnici Stejt departmenta.

Svečanosti će otvoriti vladika Eparhije istočno-američke Irinej koji će u Kongresu održati molitvu nakon čega će pripadnicima srpsko-američke zajednice u SAD biti omogućeno da se sretnu sa predstavnicima u Kongresu.

Predviđeno je održavanje simpozijuma u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu uz učešće više predavača koji će govoriti o savezništvu američkog i srpskog naroda u toku Prvog svetskog rata, kao i doprinosu srpske vojske i srpskog naroda velikoj pobedi.

Izložba "Tamo daleko: 1918 - 2018" biće otvorena 26. jula.

Gudački kvartet Škole za muzičke talente iz Ćuprije i Srpskog pevačkog društva "Lira" pri srpskom pravoslavnom hramu Svetog Luke u Vašingtonu održaće koncert na Karnegi institutu za nauku u tom gradu.

Takođe, predviđena je svepravoslavna liturgija i pomen žrtavma rata u Pravoslavnoj katedrali Svetog Nikole.

U okviru proslave biće održan i prijem na kojem se očekuje prisustvo visokih zvaničnika Srbije i SAD, a završna manifestacija će biti gala večera u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu.

Tagovi: