03.08.2018.

22:02

Foto:

Vesti

TAČI PRIZNAO! Podržaće zahtev da Preševo pripoji Kosovu!

Tači kaže da su veoma male mogućnosti da će se Srbija složiti sa zahtevom Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

- Postoji kategoričko odbijanje, ali ja sam obećao da ću legitimno istorijski zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe predstaviti za stolom. Mogu da zamislim kakva će reakcija biti u Beogradu, kako će biti teška i Srbija će kategorički odbiti tako nešto. Lideri iz Beograda treba da se naviknu na istorijski pravičan zahtev Albanaca i njihovih lidera iz Preševa, Bujanovca i Medveđe - kazao je Tači.

Na pitanje ukoliko tokom narednog sastanka sa Aleksandrom Vučićem u septembru bude predloga o razmeni Preševske doline za SeverKosova Tači kaže:

- Ja poznajem odlučnost i činjenicu da je Aleksandar Vučić nepopravljiv po pitanju Kosova, kao što to mogu da budu i drugi Srbi u Beogradu. Ali realnost je drugačija. Mislim da Aleksandar Vučić treba da nauči da sasluša legitiman, pravičan zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da se pripoje Kosovu, svidelo se to njemu ili ne. To je u interesu Srbije kako bi išla napred prema učlanjenju u EU, ali i u postizanju mira i stabilnosti u čitavom regionu - navodi on.

Ističe i da podele, autonomije i razmene teritorija neće biti.

- Eventualni mirovni sporazum između Kosova i Srbije i ukoliko bude podrazumevao korekciju granica mirovnim putem nikako neće podrazumevati otvaranje Pandorine kutije i neće imati domino efekat - navodi Tači.

Tači kaže da su šanse za postizanje konačnog obavezujućeg sporazuma male, ali da dijalog ima samo jedan cilj.

- To je postizanje međudržavnog sporazuma za normalizaciju, međusobno priznavanje, a sve to mirovnim putem. Pozivam sve aktere koji su obuhvaćeni ovim procesom da kada govore o dijalogu istaknu činjenicu da se sporazum može postići samo putem dijaloga, međusobnog razumevanja i mirovnim putem, ali nikako i ni u bilo kakvim okolnostima pretnjama ratom - rekao je Tači.

Kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, Tači navodi da određene i odgovorne institucije rade na tom pitanju, a da proces treba da bude tolerantan i u okviru zakona. Komentarišući izjavu albanskog ministra dijaspore o ukidanju granica između Albanije i Kosova, Tači je rekao da su te izjave više emotivne nego realne. 

Tagovi: