15.08.2018.

13:48

Foto:

Vesti

JEVTIĆ: Napadi uvek od istih, ne smeta im rešenje već Vučić!


Jevtić je istakao da problem nije razgraničenje već to što pojedincima smeta Aleksandar Vučić.

- Smetalo bi im bilo koje rešenje, i da kaže predsednik Srbije - imamo dogovor sa Albancima da kao deo Srbije tu ostanu, raspisaćemo izbore i dobiti možda za predsednika Vlade Srbije Albanca - smetalo bi. I smetalo bi kada bi rešenje bilo Zajednica srpskih opština sa punim ovlašćenjima poput Republike Srpske. I bunili bi se neki protiv zamrznutog konflikta, rekli bi zar opet izolacija Srbije? Smetalo bi ne rešenje, već Aleksandar Vučić - podvukao je Jevtić.

Kako kaže u trenutku kada je neko konačno rešio da pitanje odnosa Srba i Albanaca na prostoru KiM trajno reši, zarad bolje i izvesnije budućnosti, svih onih koji žele da ostanu i sa svojim porodicama na Kosovu žive, svakodnevno smo svedoci napada na onog "ko ima hrabrosti da sve nas pogleda u oči i kaže istinu, na onog ko ima hrabrosti da se sa problemom Kosova izbori, na našeg predsednika Aleksandra Vučića".

Navodi da Srbe i njega lično posebno bole napadi koji dolaze od strane pojedinaca iz SPC, napadi od strane onih koji znaju koliko je borba teška, koliko je pozicija, u kojoj se nalazimo kao narod, komplikovana.

Boli kada crkveni velikodostojnici, naši sunarodnici, svojim napadima pomažu onima koji nam baš i ne misle dobro, dodao je Jevtić.

- Vladiku Teodosija poštujem, cenim i volim. Vladika Teodosije i celokupno sveštenstvo zna koliko je predsednik Vučić, koliko smo mi zajedno sa predsednikom Vučićem učinili za naše svetinje na Kosmetu i šire. Ne mogu a da ne ukažem na to da sam lično ja to osećao kao obavezu, kao Hrišćanin. Zato boli svaka otrovna strelica koja se uputi od strane pojedinaca iz naše srpske Crkve - ukazao je.

Precizirao je da u Ðakovici, osim u manastiru, nema Srba i da je to za njih zabranjeni grad.

Poručio je da kada neko pokušava da takvo stanje prikaže drugačije, onda time čini uslugu i korist onima zbog kojih se Srbima brani i na praznike da dođu u Ðakovicu, onima koji podižu lažne optužnice protiv naših sunarodnika samo zato što neće da prodaju svoju dedovinu.

Naveo je da poštuje i ceni hrabrost monahinja u Ðakovici kojima se pomagalo da im se stvore uslovi da u takvom okruženju žive u manastiru.

- Crkveni velikodostojnici odlično znaju koliko smo se kao politički predstavnici Srba borili i za život u Ðakovici, Dečanima, Prizrenu, Uroševcu, Vučitrnu, Vitini, Prištini, Peći, Klini, Istoku, Gnjilanu... svuda tamo gde smo uspeli da sačuvamo i obnavljamo i naše svetinje i život. Zato posebno bole napadi od strane pojedinaca iz naše Crkve, onih koji se licemerno danas pitaju koga Srpska lista predstavlja - rekao je Jevtić.

- Oče Savo Janjiću, kažete ne možete a da ne oćutite predsedniku Vučiću? A kada ste to oćutali? Kažete i napadate u trenutku kada treba svi složno da se izborimo da život pobedi. Nije vama problem, oče Savo, razgraničenje koje se pominje a da smo od rešenja miljama daleko. Ako niste do sad uvideli koliko smo se zajedno sa vama borili za život i Crkvu, za narod i opstanak, onda granice postoje u glavama i teško ih je pomeriti - poručio je Jevtić.

Kako je rekao kada bi Vučić izašao sa bilo kojim predlogom, napadi bi bili uvek isti i od istih ljudi, od onih koji su nas između ostalog stavili u položaj kakav jeste.

- Pa zar su vama danas veći prijatelji oni koji su svojim političkim delovanjem činili da Kosovo dobije pečat nezavisnosti Međunarodnog suda pravde u Hagu? Jel Vaše društvo danas treba da bude Vuk Jeremić koji je za Albance heroj - upitao je Jevtić.

Jevtić je istakao da nije problem razgraničenje već što pojedincima smeta Vučić.

Navodi da smemo da budemo sebični i da treba misliti na budućnost svih Srba na prostoru i centralne Srbije i svuda gde na Zapadnom Balkanu danas žive.

- Našeg predsednika Vučića moramo da podržimo, hrabrijeg i boljeg nismo imali, odlučnog da se bori za budućnost i život! A oni koji ne mogu da pomognu, neka barem ne odmažu. I neka ponekad i oćute, biće korisnije i bolje za sve nas - naglasio je Jevtić.

Poručio je i da je želja da pobedi mir i razum.

- Znajući težinu problema Kosova i okolnosti u kojima živimo, znajući političke okolnosti, želimo mir. Želimo da pobedi razum i baš onako kako je predsednik Vučić rekao kada nas je posetio u Štrpcu - život je ono što mora da pobedi - zaključio je Jevtić.

Tagovi: