15.08.2018.

14:28

Foto:

Vesti

ĐURĐEV: Mošti svih srpskih patrijarha preneti u Pećku patrijaršiju!

Đurđev navodi da u kineskom pismu postoji simbol za krizu i sastoji se od dva ideograma, od kojih prvi znači opasnost, a drugi šansa.

- U ovoj situaciji treba da se postavimo ofanzivno, kako bismo uvideli priliku i na vreme krenuli u akciju. Nije celomudreno, a još manje dobronamerno, da crkveni velikodostojnici, kao Sava Janjić, vređaju državne institucije i predsednika Vučića, ali nije primereno ni da se pojedini nosioci političkih funkcija sa nipodoštavanjem odnose prema SPC. Pozivam sve državne i nacionalne institucije i političke organizacije da shvate da je minut do 12 i da je neophodno da svi zajedno, i vlast i opozicija, podrže aklamativni stav vernika i najvećeg dela sveštenstva SPC da se sedište Patrijaršije vrati u njeno istorijsko sedište, u Peć, i time pokaže NATO okupatorima i svima onima koji bi da nam otmu 17 odsto teritorije, kakav je stav srpskog naroda o budućem statusu KiM. Takođe, neophodno je da se obnovi prekinuta tradicija sahranjivanja crkvenih poglavara u hramovima Pećke patrijaršije i da se, za početak, mošti srpskih patrijarha, arhiepiskopa i mitropolita, prenesu i sahrane u Peći, uz veliku državnu i nacionalnu ceremoniju kojoj bi prisustvovalo najmanje tri miliona građana Srbije, čime bismo poslali jasnu poruku da se nikada nećemo odreći svetog Kosova, kolevke našeg postojanja i duhovnosti - ističe Đurđev.

Predlog Srpske lige je da SPC svoje sedište, kao i presto srpskog patrijarha, čija puna titula glasi "arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski", tokom svake kalendarske godine, počne da izmešta iz Beograda i seli ga u Peć i Sremske Karlovce, a da Crkva tako, svojim primerom, pokaže kakvu i koliku Srbiju vidi u budućnosti. Paralelno sa hitnim naizmeničnim izmeštanjem trona srpskog patrijarha, Crkva, treba da za početak, u kompleks Pećke patrijaršije prenese mosti svih šest srpskih patrijaraha od vremena otkako je, 1920. godine, organizaciono obnovljena Pećka patrijaršija pod imenom Srpska pravoslavna crkva.

Tagovi: