03.09.2018.

14:51

Foto:

Vesti

POPOVIĆ I BURGINJON: Saradnja sa Evropskim istraživačkim savetom od izuzetne važnosti za Srbiju!

- Vlada Republike Srbije učiniće sve da stvori uslove da što veći broj mladih istraživača iz Srbije konkuriše za grantove ERC, jer to vidimo kao izvanrednu priliku da osnažimo naše istraživačke i inovacione potencijale, kao i da obezbedimo veći prodor i primenu naučnih istraživanja u srpskoj privredi - rekao je Popović.

mbpi.gov.rs

On je naveo primer Mađarske koja je u prethodnom periodu ostvarila visok stepen uspešnosti u privlačenju ERC grantova za razvoj istraživanja i inovacija.

- Mađarska je to učinila kroz kreiranje programa malih grantova, u iznosu od deset do sto hiljada evra. Koristićemo iskustva Mađarske, i u tom smislu nadam se čvršćoj saradnji srpskih i mađarskih istraživača u transferu iskustava i znanja, kako bi i Srbija privukla više ERC i drugih evropskih grantova u budućnosti - naglasio je Popović.

mbpi.gov.rs

On je izneo ideju da se uspostavi regionalna kancelarija ERC za region Balkana, kao i da je za Srbiju važno da pored univerziteta i akademske zajednice, stimuliše i ohrabri industriju i privatni sektor da direktno apliciraju za grantove ERC.

Popović i Burginjon su se slozili da je, u skladu sa novim evropskim programom finansiranja istraživanja i inovacija, Horizon Europe, koji počinje 2020. godine, razvoj i primena inovacija jedna od najznačajnijih tema u tom programu.

mbpi.gov.rs

Sastanku su prisustvovale i jedine dve dobitnice ERC grantova u Srbiji, dr Sofija Stefanović i dr Magdalena Đorđević.

Tagovi: