10.09.2018.

18:31

Foto:

Vesti

MOSKVA: VUČIĆ NA KOSOVU IZVUKAO REMI IZ IZGUBLJENE PARTIJE: Trijumf Srbije kada to niko na Zapadu nije očekivao!

Agencija je procenila: "Višegodišnji napori Brisela da dođe do potpisivanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i prištine (što bi bilo faktičko priznavanje nezavisnosti Kosova sa strane Srbije) ostali su bez rezultata. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdejstvovao je, uprkos pritisku Zapada, novo odlaganje zvaničnog priznanja".

TASS u nastavku zaključuje:

- Kako su pokazali događaji koji su se odigrali poslednjih dana, Vučić je nadmudrio sve svoje protivnike i izvukao remi iz evidentno izgubljene partije.

Ruska agencija navodi da je Kosovo poslednjih meseci ponovo postalo "jedna od tema u međunarodnim odnosima koja je postepeno privlačila sve veću pažnju".

Ponovo se vratilo na svetski dnevni red iako je izgledalo - ističe TASS - da je sve već rešeno:

- Ponovo se razgoreva bitka oko toga da li je Kosovo presedan u međunarodnom pravu ili poseban slučaj. Upravo Vučić je najzaslužniji što se Kosovo vratilo na dnevni red u svetu. Srpski lider je bez greške ulovio politički momenat globalnog sloma međunarodnih odnosa koji su bili uspostavljeni pre 30 godina i vratio je Kosovo na listu aktuelnih tema. Prirodno, to mu je pošlo za rukom uz podršku njegovih moćnih saveznika - Rusije i Kine sa kojima Beograd poslednjih godina brižljivo gradi partnerske odnose.

DAČIĆ ODBRUSIO KITAROVIĆ: Prvo vratite Srbe u Knin pa onda delite lekcije Srbiji!

U komentaru agencije TASS se dalje rezonuje ovako:

- Odjednom se ispostavilo da Srbima bezobzirno oteto Kosovo nije nikuda nestalo. A i da ga ne priznaje ne prosto preko 60 država, među kojima su Rusija, Kina, Indija i Izrael, nego i pet zemalja EU (Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija). Još je Španija posle katalonske krize postala jedan od najljućih protivnika nezavisnosti Kosova. Povrh svega, poslednjih godina je nekoliko zemalja povuklo vlastita priznanja nezavisnosti Kosova.

NOVINARKA SARAJEVSKOG OSLOBOĐENJA: Doći će i nama neki domaći Vučić, da nam objasni da je dosta svađa i podela!

TASS posebno naglašava da je EU zbog takvog stanja stvari pokušala da ubrza rešavanje problema i da definitivno pritisne Beograd. Sa namerom da sve bude gotovo do kraja mandata sadašnjeg sastava Evropske komisije i procesa koji mogu uslediti nakon izbora za Evroparlament koji će biti održani u maju naredne godine.

Agencija podseća da je pritisak na rukovodstvo Srbije tokom protekle godine bio bez presedana i da je već izgledalo da je ono spremno da "preda" Kosovo u zamenu za evropsku "šargarepu".

TASS u ovom kontekstu ukazuje da je Vučić poznat kao suptilan političar i veliki poklonik šaha koji pravila te igre sam uspešno koristi.

Po proceni agencije, ključnim za formiranje srpske pozicije za nastavak cele igre biće predstojeći Vučićevi susreti sa Vladimirom Putinom i Donaldom Trampom.

TASS citira ove reči moskovskog eksperta Jekaterine Entine:

- Dopuštena mogućnost razmene teritorija dala je Vučiću dodatno vreme i dopunski manevarski prostor. On 11. novembra treba da se sretne sa Trampom, a pre toga sa Putinom. Čini se da će upravo ti susreti, a ne pozicija brisela biti ključni za krajnju srpsku poziciju povodom Kosova.

ALBANCI NE PRIVODE SAMO SRBE, VEĆ I ONE KOJI IM POMAŽU! Arno Gujon šokiran zabranom ulaska na KiM!

TASS Vučićevu posetu Kosovu i Metohiji smatra "trijumfalnom".

Naveo je ove njegove reči: "Nas je ubio XX vek. Biće nam potrebna dva veka da obnovimo zemlju i stanovništvo".

Tanjug

TASS sumira da sada, kada "kolektivni Zapad" počinje da gubi pozicije - Srbima ide na ruku svako odlaganje konačnog rešenja za Kosovo, pogotovo što je Vučić izdejstvovao odlaganje na neodređeno vreme. 

I zaključuje:

- Postepeno jačanje pozicija glavnih saveznika Srbije - Rusije i Kine, generalno i na Balkanu - daje beogradu nadu za revanš za istorijski poraz zemlje u 20. veku čija apoteoza je i postalo Kosovo.

Tagovi: