Autor: Informer.rs

14.09.2018.

09:22

Foto:

Vesti

VUČIĆEVA POSETA KINI otvara istorijsko poglavlje u privrednoj saradnji: Očekuje se paket investicija vrednih čak tri milijarde dolara

Vučić će sa kineskim državnim vrhom, predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećijangom, razgovarati na odvojenim sastancima, u četiri oka, a osim ekonomskih tema, na stolu će se naći i pitanje Kosova i Metohije, odnosno podrška Pekinga u međunarodnim institucijama u odbrani srpskih interesa oko južne pokrajine.

Predsednik Vučić ocenio je u četvrtak da će njegova predstojeća poseta Kini biti jedna od najznačajnijih koju je ikada imao, kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu:

- Ponosan sam na činjenicu što ću se po peti put sastati sa predsednikom Kine Si Đipingom. Sastaću se po četvrti put sa premijerom Li Kećijangom. To je velika čast za našu zemlju. Pokušaćemo da potvrdimo i da predsednik Si ubaci Srbiju, ako može još u ovoj godini, ili u prvoj polovini iduće, u svoj program putovanja. Tada bih bio jedini predsednik koji je dočekao šefa kineske države dva puta.

Šef države i Si Đinping parafiraće u utorak, 18. septembra, u Pekingu, najmanje deset sporazuma, kojim će naša država obezbediti kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija i otvaranje na hiljade novih radnih mesta. Vrednost ovih ugovora premašuje milijardu i po dolara.

Ovom finansijskom aranžmanu, koji ekonomisti nazivaju poslom veka, treba pridodati i 1,46 milijardi dolara koliko će u RTB "Bor" uložiti kineska kompanija "Zi Jin", a koju je Vlada Srbije izabrala na tenderu za strateškog partnera.

Informer

Tekst potpisa

Ovaj "investicioni bum" na relaciji Srbija - Kina ima širi značaj od privrednog i u direktnoj je vezi sa odličnim saradnjom koje su dve zemlje uspostavile, ne samo kroz ugovor o strateškom partnerstvu, već i kroz intenzivne kontakte i susrete predsednika Vučića i Sija. Na to treba pridodati i težnju "kineskog zmaja" da se u okviru svoje strategije "Jedan pojas, jedan put" pozicionira u jugoistočnoj Evropi, a naša zemlja je prepoznata kao sigurna investiciona destinacija.

Jedan od najznačajnijih ugovora koji bi trebalo da bude finiširan u Pekingu je i investicija kineskog giganta u proizvodnji automobilskih guma "Šandong Linglonga" u Zrenjanin, "teška" čak 994,4 miliona dolara.

Očekuje se i potpisivanje finansijskog ugovora za obilaznicu oko Beograda, deonice od Ostružnice do Bubanj potoka, gde su već počeli radovi, i za gradnju deonice Koridora 11 Preljina - Požega, za koju je potpisan komercijalni ugovor. Između ostalog, trebalo bi da bude potpisan i sporazum o carinama.

Osim ovih investicija, čiji su detanji utanačeni i čekaju samo potpis dvojice predsednika, sledeće nedelje mogli bi da budu ugovoreni i novi poslovi, jer će se Vučić tokom posete Pekingu sresti i sa velikim brojem kineskih privrednika. U ponedeljak, 17. septembra, prvog dana posete, planirano je i da predsednik obiđe Eksim banku, Benk of Čajna, Generalnu administraciju carine i Agenciju za razvoj međunarodne saradnje.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u četvrtak da je predstojeća poseta predsednika Srbije Kini veoma važna:

- Očekujemo ne samo dobru prezentaciju Srbije i rezultata, već i finiširanje konkretnih ugovora, kao i nove investicije - zaključuje Mali.

MEĐU NOVIM POBEDNICIMA

Tokom posete Kini, Vučić će biti u Pekingu, ali i Tjenđinu, gde će prisustvovati 12. godišnjem sastanku "Novih pobednika" u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma. Tamo će se, u sredu 19. septembra, sresti i sa Su Đinom, guvernerom provincije Hebej, i predstavnicima kompanije "Hbis". Svoju posetu Kini Vučić će završiti sastankom sa premijerom Li Kećangom.

"IKARBUS"

U Pekingu bi trebalo da budu vođeni i razgovori oko pronalaska strateškog partnera za "Ikarbus" i dogovren izvoz vina u vrednosti od 200 miliona dolara godišnje. Biće potpisan i memorandum o izgradnji industrijskih parkova u Beogradu i Smederevu.

Tagovi: