21.09.2018.

12:26

Foto:

Vesti

(VIDEO) POPOVIĆ: Otvaranjem Industrijskog parka Srbija postaje jedan od najvećih digitalnih habova u Evropi!

 

- Sporazum o izgradnji Industrijskog parka u Borči jedan je od najkvalitetnijih koji je potpisan u poslednjih 30-ak godina jer to Srbiji koja je preskočila drugu i treću industrijsku revoluciju sada otvara mogućnost da bude direktan učesnik četvrte industrijske revolucije - istakao je Popović. 

On je dodao da je u tom procesu najvažnije imati jakog tehnološkog partnera. 

Prema njegovim rečima, izvanderni politički odnosi sa Kinom doveli do toga da najveći tehnološki lider i druga ekonomija sveta bude partnere u četvrtoj industrijskoj revoluciji i sa njima zajedno u Industrijskom parku u Beogradu ćemo moći da planiramo budućnost za Srbiju.

Popović je najavio da kreće izrada biznis plana i plana razvoja Industrijskog parka. 

Kako je ukazao, Industrijski park će se prostirati na 320 hektara levo od Pupinovog mosta i na tom prostoru će biti izgrađena najmodernija industrijska postrojenja. 

- Već je više od 50 kineskih kompanija potpisalo protokol o namerama da žele tu da otvore svoje proizvodne i tehnološke kapacitete, ali i što je najvažnije razvojne, tehnološko - naučne centre - istakao je Popović. 

Ministar je napomenuo da je jedan od najvećih problema Srbije to što nam izvanredni inžinjeri odlaze u inostranstvo i tamo se zapošljavaju.

 - Otvaranjem industrijskog parka u Borči, gde će biti prisutne najveće tehnološke kompanije iz celog sveta, naši inženjeri će moći da rade u Srbiji, i ne samo oni... - rekao je Popović, ukazavši na značaj otavranja Industrijskog parka i sa aspekta uviđenja dualnog obrazovanja. 

Ministar je naveo da su procene da će otvaranje radnih mesta u Industrijskom parku u Borči doprineti preko 1,5 procenata rasta BDP u narednih pet do sedam godina.

- Najvažnije to što time preskačemo dolinu mrtvih - period u kojem industrija ne prati tehnološki razvoj - istakao je Popović, naglasivši da će naši inženjeri moći da rade u najboljim tehnološkim uslovima. 

Tagovi: