21.09.2018.

22:16

Foto:

Vesti

DRAMATIČNI PODACI STEJT DEPARTMENTA! TRAMP TVRDI: 329 Šiptara iz Islamske države, preti Srbiji i Evropi!

Američki Stejt department upozorio je u svom novom izveštaju o bezbednosti u Evropi da čak 329 radikalnih šiptarskih terorista, bivših i sadašnjih pripadnika ISIS, predstavljaju ogromnu pretnju za mir i stabilnost na čitavom kontinentu.

Eksperti američke vlade tvrde da su se iz Sirije i Iraka na Kosovo već vratila 133 borca ISIS, ali i da se očekuje povratak još 196, što predstavlja veoma ozbiljan bezbednosni problem. Kako se navodi u izveštaju američkih analitičara, samo u 2017. godini sa Kosova su 403 osobe otišle u Siriju i Irak da se bore za terorističku Islamsku državu ili Al Nusra front, a 74 su tamo poginule.

Crna rupa Evrope

Bumerang

Kosovo je teritorija sa koje je najviše terorista otišlo da ratuje za ISIS. Sada se bumerang vraća...
Marija Đorić, stručnjak za terorizam

Stručnjak za terorizam Marija Đorić, komentarišući ove podatke, kaže da je Kosovo "crna rupa Evrope", u koju se, osim terorizma, slivaju i korupcija i najrazličitiji oblici organizovanog kriminala.

- Kosovo predstavlja veliku bezbednosnu opasnost za čitavu Evropu. To potvrđuje i ovaj povratak terorista sa prostora Sirije i Iraka, koji će biti potencijalna opasnost za ceo region... Opšte je poznato da je Kosovo teritorija u Evropi sa najmasovnijim odzivom terorista koji su otišli da ratuju za ISIS. Sada se taj bumerang vraća i Evropi i SAD - navodi Đorićeva.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da su sve ove podatke naše službe bezbednosti razmenile sa partnerskim službama.

Informer

- Sada je SAD i drugim zapadnim sponzorima kosovske nezavisnosti potpuno jasno da Kosovo nikada neće biti država u punom kapacitetu i da je to teritorija na kojoj cvetaju organizovani kriminal, obuka terorista i narko-trafiking. Svakako da su povratnici sa ratišta u Iraku i Siriji, kao pripadnici ISIS, bezbednosna pretnja i po kosovsku stabilnost, ali i po čitav region i Evropu. Sada je posao i obaveza velikih država, pre svega SAD i Nemačke, da svoje kosovske pulene disciplinuju - podvlači Dragaš.

Informer

VELIKE POHVALE! Srbija baš mnogo napredovala u borbi protiv terorizma

Kako se ocenjuju u izveštaju Stejt departmenta, Vlada u Beogradu preduzela je važne korake da poboljša sposobnost u borbi protiv terorizma.
U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju navodi se da u našoj zemlji tokom 2017. godine nije bilo terorističkih napada i da je nivo aktivnosti u vezi sa regrutacijom boraca za ISIS bio nizak.
Američki stručnjaci ukazuju na to da najveće pretnje ostaju potencijalno kretanje novca i oružja preko teritorije naše zemlje, povratak stranih terorističkih boraca i radikalizacija.

Koriste haos u pokrajini

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, smatra da je izveštaj Stejt departmenta izuzetno povoljan za Srbiju (vidite okvir), kao i da su ovi podaci već poznati našim službama bezbednosti.

- Srbija je jedina država na Zapadnom Balkanu na koju se ozbiljno računa u borbi protiv terorizma. Izveštaj Stejt departmenta ukazuje na haotično stanje na Kosovu i veliki uticaj međunarodne terorističke islamističke organizacije na tamošnje borce. To su teroristi koji predstavljaju opasnost za ceo region jer mogu da osnuju paravojne formacije upravo na Kosovu. Za njih su nadležni KFOR i međunarodne snage, a verujem da ih prate i američke službe bezbednosti. Da se ne lažemo, terorističko delovanje na Kosovu mogu zaustaviti samo Amerikanci - zaključuje Dragišić.

ŠIPTARI U FRCI! TAČI NA 'RIBANJU' KOD TRAMPA: Glavna tema KOREKCIJA GRANICE IZMEĐU KOSOVA I SRBIJE, koju su SAD podržale?!

Tagovi: