24.09.2018.

10:11

Foto:

Vesti

NENAD POPOVIĆ: Vratićemo pitanje Kosova u Savet bezbednosti UN

 

On smatra da je od samog potpisivanja Briselskih sporazuma jasno da Albanci ne žele da ispune svoju osnovnu obavezu i formiraju ZSO, kao i da za to imaju prećutnu podršku nekoliko zapadnih zemalja:

- Od nas se očekuje da sedimo za istim stolom sa onima koji su nas prevarili i onima koji ih podržavaju u toj prevari. U takvim uslovima ne treba nastavljati pregovore. Srbija nije protiv dijaloga, ali ne smemo da dozvolimo da nas bilo ko ponižava - kaže Popović.

Da li u tom kontekstu vidite i ćutanje Brisela na ukidanje granice i korake ka stvaranju Velike Albanije?

- Naočigled EU počinje da se ostvaruje plan "velike Albanije" koji unosi nestabilnost u čitav region. Smatram da Srbija mora da zauzme mnogo oštriji stav prema albanskom premijeru Ediju Rami koji tu ideju podržava i promoviše, pokazujući time otvoreno neprijateljstvo prema Srbiji. Takvi pokušaji su napad na naš Ustav i državnu granicu, i sigurno je da Srbija to neće posmatrati ćutke.

Kao veliki problem u analizi Kongresa SAD ističe se Humanitarni centar u Nišu i navodna ruska baza u Batajnici?

- U našem je interesu da imamo Humanitarni centar u Nišu. Taj centar treba dalje da razvijamo zajedno sa našim ruskim partnerima, uz davanje odgovarajućeg statusa njegovom osoblju da bi mogli nesmetano da obavljaju svoju funkciju. Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici ne remontuje samo ruske, već i evropske "Erbasove" letelice. Ne vidim kome to može da smeta.

Informer

Da li će nas približavanje Kini izložiti novim pritiscima SAD i EU, slično kao zbog Rusije?

- Srbija vodi samostalnu i suverenu politiku. Pritisci su sastavni deo naše odluke da budemo suvereni. Naše je da činimo sve što je u najboljem interesu građana i tu politiku nećemo menjati. Rusija i Kina su naši važni ekonomski partneri, ali i naši prijatelji koji podržavaju Srbiju u odbrani našeg teritorijalnog integriteta po pitanju Kosova.

Kakav je značaj najavljenog industrijskog parka u Borči? Da li će u njemu biti mesta i za domaće inženjere?

- Već je 50 kineskih kompanija potpisalo protokol o namerama u kojem je izrazilo spremnost da otvori svoju proizvodnju u industrijskom parku u Beogradu. Takođe, kineski tehnološki gigant "Huavej" je najavio mogućnost da u industrijskom parku otvori svoj razvojni centar. Naš cilj je da privučemo što više kineskih visokotehnoloških kompanija da ovde imaju svoje razvojne i inovacione centre. To je ogromna šansa da zaposlimo naše mlade inženjere i zadržimo ih u Srbiji.

Kada bi park trebalo da počne sa radom?

- Prva faza u izgradnji parka, kada će u park moći da se usele prve kompanije, trebalo bi da bude završena za najviše dve godine posle otpočinjanja radova. Država će se truditi da u saradnji sa kineskim partnerima obezbedi sve uslove da radovi započnu što pre, nadam se već sledeće godine. Efekti izgradnje parka biće vidljivi veoma brzo, jer će već na samom početku biti angažovana srpska građevinska industrija.

Tagovi: