30.09.2018.

18:55

Foto:

Vesti

DODIK: Za Srpsku i srpski narod važno da ima pažnju predsednika Putina!

- Katastrofalno bi bilo za naš narod da izgubi pažnju Rusije u pogledu pomoći, podrške - rekao je Dodik posle sastanka sa Putinom u Sočiju.

Dodik je istakao da je ovo bio važan susret na kojem su razgovarali o ekonomskoj saradnji, gasu i o projektima koje ostvaruju srpska i ruska strana.

On je napomenuo da je Putin upoznat sa detaljima o Rafineriji nafte u Brodu, gde sa hrvatske strane postoje određeni zahtevi u vezi sa ekologijom, iako je to sve u skladu sa najstrožim ekološkim propisima EU.

Dodik je napomenuo da je bilo reči o projektu koji „Gasprom“ želi da realizuje u Zvorniku, kao i o izgradnju rusko-srpskog centra u Banjaluci.

- Naravno da ćemo kasnije razviti i određene zajedničke aranžmane. Republika Srpska će zajedno sa episkopom banjalučkim Jefremom učiniti sve da izgradnja rusko-srpskog centra ide dinamikom koju diktiraju građevinski radovi, a ne novac - rekao je Dodik.

On je dodao da je razgovarano o izučavanju ruskog jezika u Republici Srpskoj i o ruskoj pomoći za vreme poplava, kada je to bilo značajno.

- Rusija je spremna da gradimo neke nove kapacitete koji su sada u začetku - rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Napomenuo je da već dugo sarađuje sa ruskom predsednikom i da je ovo bila prilika da vide kako su se odvijali ranije dogovoreni stavovi.

- Važno je da imamo pažnju koju predsednik Rusije pokazuje za Republiku Srpsku… Mi sarađujemo sa Rusijom koja je jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i tu nema nikakvih problema. Kada tu dodate naše bratske veze, onda je vidljivo da je ta saradnja dobra i uspešna - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je Putin upoznat da su 7. oktobra izbori u BiH, te da je poželio da budu provedeni fer i korektno.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska, koja ima svoja prava dobijena u Dejtonu, ponaša se u skladu sa uobičajenim standardima međunarodnih odnosa.

- Mi sarađujemo sa Rusijom koja je jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i tu nema nikakvih problema. Kada tu dodate naše bratske veze, onda je vidljivo da je ta saradnja dobra i uspešna - istakao je Dodik.

On je naveo da Srpska negde ne može da uspostavi dobru saradnju zato što drugi misle da nije dostojna te saradnja, dok Rusija nema takav stav.

Tagovi: