12.10.2018.

20:19

Foto:

Vesti

ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE ODGOVORIO NA PROVOKACIJE IZ SARAJEVA! KOMŠIĆ: Kosovo nije Srbija! DAČIĆ: Onda ni Srpska nije BiH!

Na ovu provokaciju odmah je reagovao šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je Komšiću odbrusio da ako Kosovo nije Srbija, onda ni Republika Srpska nije Bosna i Hercegovina!

Nisam srećan zbog Komšićeve izjave. Bolje je ponekad prećutati. Manje štete u budućnosti. Želim da na odgovoran način pristupam izgradnji odnosa u regionu i odnosa sa BiH, ističe Aleksandar Vučić, Predsednik Srbije. 

Očigledna namera

Samo četiri dana nakon izbora u BiH, na kojima je pobedio tako što su Bošnjaci, po nalogu SDA, masovno glasali za njega, Komšić je sazvao konferenciju za medije sa očiglednom namerom da provocira Beograd.

- Nemam dilemu da je Kosovo nezavisna država. Odmah da znate da je to moje mišljenje... Rekao sam da je Kosovo nezavisna država i da bi za BiH bilo pametno da to prizna, ali sa Dodikom u Predsedništvu BiH čisto

Reditelj Janko Baljak, najbliži saradnik Saše Jankovića, podržao je Komšićev stav da je Kosovo nezavisna država, rekavši da je hrvatski član Predsedništva BiH 'jedan normalan političar'!?!
"Retka količina normalnosti koja zrači iz jednog političara" - napisao je Baljak na Tviteru.

sumnjam da ćemo doći do te odluke. Ipak, ja ne krijem svoj stav - istakao je Komšić.

SRPSKA JE PUTINOV BASTION, A DODIK GLAVNI IGRAČ: Američka agencija tvrdi da je VAŠINGTON IZGUBIO RAT NA BALKANU!

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, upitan da prokomentariše ove navode, kaže da Komšić ovom izjavom ozbiljno narušava prijateljstvo naše dve države.

- Još nije ni zvanično stupio na dužnost, a već se potrudio da provocira Srbiju svojom izjavom!?! Evo, ako on misli to što misli, ja lično smatram da Republika Srpska može da bude nezavisna država. Ako može Kosovo, pa može i RS! Ali, mi imamo zvaničnu spoljnu politiku po kojoj priznajemo teritorijalni integritet BiH i vlast u Sarajevu nije priznala Kosovo... Ipak, ako članovi Predsedništva BiH ne poštuju teritorijalni integritet Srbije, trebalo bi da znaju da narušavaju prijateljske odnose Beograda i Sarajeva. Ovim će izazvati našu recipročnu reakciju. Bolje je da se okrenemo političkoj, ekonomskoj i svakoj drugoj saradnji i zajedničkoj budućnosti - ističe Dačić.

Pretnje i uvrede

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je još aktuelni predsednik RS, ocenjuje da se Komšić preigrao i uživeo u ulogu političkog mesije.

(VIDEO) HRVATSKA SE NAORUŽAVA: SAD im poklonile borbene "Black Hawk", Srbija ima odgovor - TU SU RUSKI MI 17!

- Komšić je već uspeo da Bosnu zavadi sa Hrvatskom i Srbijom, a sada pokušava da deli lekcije i meni, odnosno Srpskoj. Politika avanturizma koju Komšić personifikuje neće doprineti saradnji, a BiH će gurnuti u još veći ponor. Avanturizam je kad Komšić, nakon čestitke i poziva na saradnju koju je dobio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, odgovori da je Kosovo za njega nezavisna država. Drskost na pruženu Vučićevu ruku može svima u BiH da nanese štetu! Ukoliko pretnje, uvrede i arogancija koju Komšić prosipa po regionu budu stil njegove politike i u Predsedništvu BiH, bojim se da to neće voditi nikuda i biće teško obezbediti komunikaciju s okruženjem - upozorava Dodik.

Zagreb i Hrvati u BiH ne podržavaju izbor Željka Komšića za člana Predsedništva BiH. Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je njegov izbor 'inženjering sa negativnim posledicama na Hrvate u BiH'.
- Smatramo da izigravanje ciljeva i duha Dejtonskog mirovnog sporazuma nije dobro i korisno. Nadamo se da će se pronaći zakonsko rešenje koje će osigurati legitimnu zastupljenost političkih predstavnika sva tri naroda u Predsedništvu BiH - poručio je Plenković, a sa njim se složila i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Tagovi: