Autor: Informer.rs

18.10.2018.

14:55

Foto:

Vesti

LAVROV: Nadam se da će NATO biti dovoljno mudar da spreči rat

On je to rekao u intervjuu za RT Frans, "Pari mač" i "Figaro", u odgovoru na pitanje da li vežbe NATO u Evropi predstavljaju pretnju trećim svetskim ratom.

- Verujem da će svi biti dovoljno mudri da to spreče. Međutim, svakako smo veoma zabrinuti zbog potpunog odsustva bilo kakvog profesionalnog dijaloga između ruske vojske i NATO", istakao je šef ruske diplomatije - prenosi Tas s.

Lavrov je podsetio da su se članovi Saveta NATO i Rusije tri puta sastali u protekle dve godine bez ikakvih rezultata.

Prema rečima ruskog ministra, predstavnici NATO su bili spremni samo za razgovore o Ukrajini.

- Pokušavam da ostanem u granicama pristojnosti - naglasio je, dodavši da se "čine pokušaji da se Savet NATO i Rusije koristi kao još jedno sredstvo da se Rusi okrive za sve smrtne grehe".

- To je, takođe, još jedan način da se zadovolje hirovi naših ukrajinskih suseda koji sanjaju o beskonačnim sankcijama i ne žele ništa više nego da Rusija uvek bude predmet oštrih kritika - istakao je  šef ruske diplomatije.

On je naveo i da su skoro svi oblici saradnje Rusije i NATO zamrznuti, te da samo telefonski kontakti između načelnika Generalštaba ruskih oružanih snaga Valerija Geraisomova i komandanta savezničkih snaga NATO u Evropi Kurtisa Skaparotija nisu dovoljni da se eliminišu rastući rizici od nenamernih incidenata.

Kaže i da odbijanje NATO da nastavi dijalog sa Moskvom vuče korene iz uticaja Vašingtona, koji je zabranio kontakte Pentagona s Rusijom u okviru svojih zakona o sankcijama.

- Jasno je da niko u NATO ne čini ništa bez SAD... Verujem da je apsurdno ostati talac hirova američkih poslanika - zaključio je Lavrov.
 

ZEMAN OČITAO LEKCIJU ŠEFU NATO STOLTENBERGU: Bombardovanje SRJ bilo greška, nema čime da se pravda!

Tagovi: