23.10.2018.

12:39

Foto:

Vesti

GOJKOVIĆ U DUMI: Podrška Rusije od neprocenjive vrednosti!

 

- Rusija, bolje nego iko drugi, razume sa čime se mi suočavamo - rekla je Gojković, navodeći da su ruskom narodu jasni i principi za koje se Srbija zalaže i stvarnost sveta u kojem se za te principe bori.

Ona je navela da će pitanje KiM, koje je najveće i najteže za srpski narod i državu i nosi globalne posledice, zahtevati još mnogo istrajnosti, mudrosti i snage da bi se došlo do pravednog i održivog rešenja, nasuprot brutalnom nasilju nad nevinim i nemoćnim žrtvama, spomenicima i crkvama, gruboj jednostranosti, stalnim provokacijama i površnosti i cinizmu mnogih.

U obraćanju poslanicima, Gojković je rekla i da je poznato da je spoljnopolitički prioritet Srbije punopravno članstvo u EU, kao i da se naše zemlja zalaže da ti procesi budu usklađeni sa željom Srbije da na međunarodnom regionalnom i globalnom planu unapređuje saradnju sa partnerima i prijateljskim zemljama.

Predsednica parlamenta je podsetila i da je Srbija, u složenim geopolitičkim okolnostima i nestabilnom okruženju u parlamentu, donela odluku o vojnoj neutralnosti.

- Srbija nema želju i aspiraciju da postrane članica NATO. Imamo suviše tešku istoriju povezanu sa ovom alijansom da bismo uopšte razmišljali o tome. Istovremeno, ostajemo otvoreni, a politika vojne neutralnosti to omogućava, za aktivnu saradnju sa svim partnerima i bezbednosnim akterima u regionu i šire, u cilju očuvanja mira i stabilnosti - rekla je Gojković.

Poručila je i da Srbija nikada i ni pod kakvim uslovima neće uvoditi bilo kakve sankcije Rusiji, kao i da će skupštinska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope nastaviti da se, dosledno i principijelno, u skladu sa međunarodnim pravom, zalaže za puni povratak prava delegacije Rusije.

Gojković je rekla i da su Srbi i Rusi uvek su bili na istoj strani istorije, u borbi za slobodu, nezavisnost i očuvanje nacionalnog identiteta, navodeći da su ti odnosi izdržali ispit vremena, zajedničkih tragedija i pobeda.

Podsetila je da se ove godine obeležava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, pobedu nad fašizmom i ocenila da bi sprski narod veoma teško opstao i ostvario svoje nacionalne i državotvorne ciljeve da nije, u ključnim istorijskim trenucima, imao podršku Rusije i ruskog naroda.

Predsednica parlamenta je rekla i da je ponosna što će 4. novembra srpskog glumca Miloša Bikovića, koji je sarađivao i sa Nikitom MIhalkovim, državnom nagradom "Medalja Puškina" odlikovati predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Medalja Puškina" je medalja koja se dodeljuje za usluge u oblasti kulture, prosvete, društvenih nauka, literature i umetnosti.

Gojković predvodi parlamentarnu delegaciju na Trećoj sednici Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije u Moskvi.

Tagovi: