30.10.2018.

15:19

Foto:

Vesti

ÐURIĆ: Rad i sloga naš odgovor na izazove i pritiske!

 

Ðurić je, posle sednice Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, rekao da su rad i sloga naš odgovor na sve izazove i pritiske, koji će biti sve veći.

- Zato danas sa ponosom mogu da kažem da su zajedničkim radom i delovanjem predsednika Srbije, Vlade i Srba sa KiM ispisani istorijski redovi nove saradnje i novog državnog delovanja na KiM, koje će ispisati i stvoriti novo lice srpskih sredina na KiM i omogućiti da pomoć dođe i do najudaljenijih i najizolovanijih srpskih enklava - naveo je on.

Reč je, prema njegovim rečima, o projektima u gotovo svim oblastima društvenog života.

Ukazao je da je, između ostalog, dogovoreno renoviranje, izgradnja i opremanje kapaciteta u Bolničko kliničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, izgradnja novog objekta bolnice u Prištini izmeštena u Gračanici, gde se trenutno rad odvija u barakama bez odgovarajućih uslova, kome gravitira više od 60.000 zdravstvenih osiguranika.

Ðurić je navao dalje da je predviđena izgradnja nove zgrade univerziteta u Kosovskoj MItrovici, sa oko 11.000 studenata najvećim studentskim gradom iza Beograda, Niša i Novog Sada, koji će dobiti savremene laboratorije.

- Šta može biti bolji podsticaj za našu nauku i opstanak intelektualne omladine na KiM - upitao je on.

Prema njegovim rečima, planirana su ulaganja u izgradnju proizvodnih kapaciteta kako u fabriku akumulatora u Trepči, tako i za Kosovsko Pomoravlje izgradnja nove fabrike za preradu krompira, izradu čipsa.

- Fabrikom za čips rešiće se problem ne samo zapšljavanja u fabrici, već i kooperanata koji danas nemaju kome da plasiraju svoje proizvode i omogućiće im da žive i rade na svojoj zemlji - dodao je on.

Ðurić je ukazao da je odobrena i revitalizacija i obnova svih kapaciteta skicentra Brezovića, ali i završetak radova u Banjskoj, koja se pominje u epskim pesmama, a gde su završeni bazeni i do iduće godine biće završen hotelski kompleks.

U Orahovcu, prema njegovim rečima, odobrena je izgradnja nove fabrike alkoholnih proizvoda od grožđa.

Kada je reč o Kosovskoj Mitrovici dodao je da će taj grad dobiti novi fudbalski kompleks, novo dečije obdanište, ali i novi most preko Ibra na lokaciji Dudin Krš, gde postoji usko grlo u vezi sa Zvečanom, a što je bio san građana dug više od 70 godina.

Ukazao je da postoje i projekti za Leposavić i Lešak, posebno ističući izgradnju učeničkog doma za poljoprivrednu školu u Lešku, što će dati mogućnost za oko 100 učenika da stiču nova znanja u novim uslovima.

Kada je reč o medijima preneo je da je vlada odlučila da odobri podršku za izgradnju i dodatno opremanje sistema mreže „Most“, kako bi medijji na srpskom imali bolje uslove za rad.

Ðurić je podvukao da ima još najmanje 50 projekata koji su odobreni.

- Ove i druge projekte izradili smo i pripremili u saradnji sa lokalnim samoupravama. Saslušali smo pažljivo šta žele. Dobili smo priliku da uradimo nešto što do sada nikada naše institucije na KiM nisu imale mogućnost da urade, da svojim radom promenimo lice srpskih sredina na KiM - podvukao je on.

Ðurić je kazao da je njegova poruka imenovanim i izabranim predstavnicima Srba na KiM bila da su dobili priliku koja znači da će i oni i njihove insitucije biti procenjivane prema odnosu listi ovih zadataka koje su danas dobili.

- Kontrola i provera kako radite biće žešća nego ikada. Politički učinak i odgovornost biće zasnovan na ovome kako se postavite. Očekujemo odgovornost, ozbiljnost I efikasnost u sprovođenu projekata. Na nama je da našem narodu omogućimo neuporedivo bolji kvalitet života i uslove za opstanak i ostanak - rekao je Ðurić, dodajući da će sigurno biti otpora ovim projektima.

Tagovi: