05.11.2018.

16:24

Foto:

Vesti

(FOTO) OBRAĆANJE ALEKSANDRA VUČIĆA I SEBASTIJANA KURCA: Moramo da pronađemo rešenje za Srbe i Albance na KiM!

 

Nakon sastanka u četiri oka, predsednik Vučić i kancelar Kurc obratili su se novinarima. Tok konferencije za medije možete pratiti na Informer.rs:

- Naša saradnja je dobra na političkom nivou, još bolja na ekonomskom nivou. Molio sam kancelara Kurca da nam pomogne oko našeg "evropskog puta". Razgovarali smo o situaciji u regionu, uvek to činimo jer smo suviše mali kao zemlja da bismo bili važni bilo kome drugome, osim nama. Razgovarali smo i o odnosima Beograda i Prištine. Za nas je to teška tema, Austrija je pre 10 godina priznala nezavisnost "Kosova". Mi imamo potpuno drugačiji stav, ali podržavamo to što je Austrija za svako rešenje za koje se dogovore Beograd i Priština. Ne može jedna strana da dobije sve, a druga ništa. U svakom slučaju, Vama, poštovani kancelaru, hvala na podršci Srbiji - rekao je Vučić. 

Informer

Kurc se obratio medijima i zahvalio se na pozivu da poseti Srbiju.

- Uvek mi je lepo da dođem ovde i želim da se zahvalim za naše dobre odnose. Vrlo teške reforme 2014. godine predstavljale su osnov za ekonoski rast Srbije. U ovoj godini mogu biti otvorena dodatna poglavlja za ulazak Srbije u EU. Javlja se jedinstvena prilika da istorija ostane istorija i da zajedno krenemo u zajedničku budućnost. Ulazak u EU može biti realizovan samo ako dođe do rešenja između Beograda i Prištine, stoga je sasvim presudno da taj dijalog bude uspešno okončan - rekao je Kurc. 

Kurc je istakao da su zemlje Zapadnog Balkana pružile veliku podršku u borbi protiv ilegalne migracije i trgovine ljudima.

Kurc je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali i svim ostalim u regionu, na podršci u zaustavljanju ilegalnih migracija.
 

Informer

Govoreći o "promeni granica" Vučić je pitao novinare o kojim granicama govore, da li o onima koje priznaje Amerika ili Rusija, one koje priznaje Nemačka ili Kina... 

- Imamo svoj Ustav i u najvišem pravnom aktu piše jedno, a na Kosovu i Metohiji postoje prelazi i granice između Srba i Srba. Ako hoćemo da postignemo kompromis moramo ceo paket pitanja da rešimo. Moje pitanje je što su uopšte menjali "granice" i kako ja da objasnim Srbima da Srbi u Republici Srpskoj nemaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju - rekao je Vučić.

Kaže da mu preostaje da moli narod da razume da je u teškoj situaciji, da se borimo za bolje sutra i za to da smo sve bogatiji.

Informer

- Niko nam neće ostati ako ostavimo zamrznuti konflikt sa Albancima, a teritorija bez naroda nam ne treba. I u Beogradu se smanjuje broj stanovnika jer niko živ neće da ostane da živi na Balkanu koji je u svađama i sukobima. Suština je da pronađemo rešenje za nas: Srbe i Albance, a ne za sve ostale u Evropi. Tada bismo imali mir narednih sto godina - kaže Vučić. 

Kada je reč o migrantskoj krizi, Kurc kaže da je to bio veliki izazov za celu EU, ali da su zemlje zapadnog Balkana podržale lidere EU. On je ovom prilikom zahvalio Vučiću na svemu što je uradio tokom migrantske krize. 

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, predsednik je kratko rekao da je Srbija spremna za nastavak. Komentarišući Komšićevu izjavu, rekao je da nema potrebe da mu se odgovara jer je rekao sve sam o sebi.

Informer

Puste želje neodgovornih političara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da poruke Sulejmana Ugljanina, izrečene nakon pobede na izborima za nacionalni savet Bošnjaka, ne treba nikoga da brinu jer predstavljaju "samo puste želje neodgovornih političara".

Vučić je na konferenciji za novinare, upitan da prokomentariše Ugljajinovu izjavu da je Srbija "fašistička tvorevina", rekao da je javnost već navikla na njegove uvrede na račun sopstvene države, te da je davao i mnogo opasnije izjave od te. 

- Te tvrdnje i uvrede na račun sopstvene države, to smo naučili... Bilo je tu i drugih stvari koje su problematičnije - rekao je Vučić.

On je dodao da niko ne treba da bude zabrinut, jer to neće stvoriti probleme za Srbiju.

-To su puste želje neodgovornih političara i ništa više", rekao je Vučić i dodao da se država brine o tom delu zemlje, te najavio da će uskoro otvoriti radove na putu Novi Pazar - Tutin.

Informer

Predsedniku je postavljeno pitanje u vezi sa navodnim zahtevima da ne ide u Pariz, jer je u francuskoj prestonici istaknuta zastava samoproglašene države Kosovo.

- Nikome od nas nije prijatno, ali morate da razumete da se priznanje desilo pre deset godina. Kako je to odjednom postalo tema? Tako je i u Beču, Parizu, Londonu, Berlinu, Rimu...Nigde da ne idem? Da li treba sebe da izolujem? Kažite mi šta hoćete? Samo nemojte da tražite ono što vam se u jednom trenutku učini kako ćemo nekome majku majčinu, a sutradan da mi kukate kako nismo uspeli u poboljšanju našeg životnog standarda... -  rekao je Vučić.

Predsednik je upitao: "Hoćete da Srbija ne bude predstavljena u Parizu?" odnosno zemlja koja je najviše propatila tokom Prvog svetskog rata, koja je izgubila 28 odsto svog stanovništva ili 1.247.000 ljudi.

- Da ne budemo predstavljeni tamo? Da tamo bude predstavljen Tači, kao predsednik Kosova, a da Srbija ne bude predstavljena. Kažite mi ako je to nečija želja ili ideja, kažite mi šta hoćete od Srbije. Šta hoće svi ti političari? Da Sebastijan razume, svi iz opozicije i dobar deo javnosti traže da ja ne idem u Pariz zbog te zastave - rekao je Vučić.

- Ni meni se ne sviđa i reći ću Makronu da mi se ne sviđa, a je l' to razlog da ne razgovaramo sa Makronom, Putinom, Trampom i ako treba sa Tačijem. Šta je smisao svih tih koji to traže, da ne razgovramo ni sa kim, da zatvorimo Srbiju, da ne trgujemo ni sa kim, jer smo stalno uvređeni - zapitao je Vučić.

Kaže da postoje različite politike, a da Srbija ne može da glumi "uvređenu mladu", već da gleda kako da ide napred i da se razvija.

Tagovi: