06.11.2018.

23:28

Foto:

Vesti

CRNOGORCI IZBACILI SVE SRPSKE PISCE IZ ŠKOLA! Bruka - najstrašnije antisrpsko NASILJE REŽIMA MILA ĐUKANOVIĆA!

Osim toga, u obavezno gradivo od ove godine, umesto srpskih klasika, ubačeni su "Hari Poter" i "Gospodar prstenova"?! Ali zato pesme poput "Krvave bajke" i "O, klasje moje" nastavnici u crnogorskim školama više nisu dužni da predaju.

Sramno objašnjenje

Verovali ili ne, u Ministarstvu prosvete Crne Gore ovu odluku obrazložili su sramotnom tvrdnjom da srpski pisci "ne ispunjavaju estetske kriterijume da se nađu u gradivu crnogorskih škola"?!

- Spisak preporučenih književnih tekstova napravljen je na osnovu sledećih kriterijuma: adekvatnost tekstova, estetska vrednost književnog dela, primerenost dela uzrastu učenika, odnos tradicionalnih i savremenih književnih tekstova i odnos književnih dela nacionalne i svetske književnosti - rekao je crnogorski ministar prosvete Damir Šehović, ne obrazloživši kako su to dela Nazmija Rahmanija i Kemala Coce "adekvatnija i estetski vrednija" od Desanke i Zmaja.

Stručnjaci kažu da je ovo samo poslednji u nizu primera da režim Mila Đukanovića u Crnoj Gori sistemski diskriminiše Srbe, naš narod i kulturu. Predsednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta ističe da imamo čitav niz primera koji pokazuju kako aktuelna crnogorska vlast sprovodi antisrpsku politiku.

CRNA GORA JEDINA ZEMLJA SAVEZNICA KOJA NE SLAVI 100 GODINA POBEDE: Milogorci, stidite li se vi ičeg?!

- Ovo je samo još jedan od dokaza da je u Crnoj Gori na delu potpuna antisrpska histerija! Vrši se skandalozno prepravljanje istorije, jezika, a sada i književnosti. Prvo su srpsku vojsku u udžbenicima označili kao okupatorsku, zatim su iz knjiga izbacili sve znamenite Srbe, ukinuli su srpski jezik, a sada diskriminišu i naše pisce i pesnike, uz sramna i ponižavajuća objašnjenja - kaže Linta i dodaje da građani Crne Gore koji se deklarišu kao Srbi više ne mogu da dobiju posao u državnoj službi i javnim preduzećima.

Čist fašizam

Medijski stručnjak Saša Borojević rekao je za Informer da je Vlada Crne Gore odavno prihvatila i ideologiju fašista, pa u skladu sa tim spaljuje knjige nepodobnih pisaca, kao što je to bio slučaj u Hitlerovoj Nemačkoj.

PODGORICA UJEDINJENJE SA SRBIJOM TRETIRA KAO PERVERZIJU: To se neće slaviti, TO JE TRAGEDIJA!

- Sva ova dešavanja u Crnoj Gori podsećaju me na noć kada su gorele knjige 1933. u Nemačkoj. Pesnik Hajnrih Hajne, čija su dela takođe spaljena, svojevremeno je napisao: "Kad gore knjige, na kraju gore i ljudi." Sada, 85 godina kasnije, ponovo imamo "holokaust knjiga", ali ovaj put kroz čist nacionalni kanibalizam Crne Gore. Vlada Crne Gore odavno je prihvatila fašističku ideologiju, a ovim je to još jednom i potvrdila - ističe Borojević.

Informer

On naglašava da Crna Gora više ne poštuje ni pravoslavlje, ni ćirilično pismo, niti pisce uz čija dela su stasavale generacije Crnogoraca.

- Na taj način režim Mila Đukanovića poništio je kompletnu istoriju Crne Gore.

Bećković: Veći problem koga su ubacili nego koga su izbacili!

Čuveni pesnik Matija Bećković, koga su vlasti Crne Gore nedavno stavile na listu nepodobnih i zabranile mu ulazak u ovu državu, rekao je da se povodom najnovijeg poteza vlasti susedne zemlje "oseća baš umetnički".
- Veći je problem koga su vlasti Crne Gore ubacile u udžbenike nego koga su izbacile! Đake bi svakako najviše obradovalo da ne uče ni jedne ni druge - istakao je Bećković ne želeći više, kako je rekao, da širi svoju izjavu.
Na insistiranje da kaže da li poznaje ili da li je bar čuo za nekog od umetnika koji su u crnogorskim udžbenicima zamenili Desanku Maksimović, Šantića, Radičevića ili Jesenjina, kratko je rekao:
- Nikad nije kasno da se za nešto prvi put čuje.

Tagovi: