11.11.2018.

13:44

Foto:

Vesti

ČEPURIN I POPOVIĆ odali počast ruskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu

 

Vence su kod "ruske nekropole" položili i princ Aleksandar Karađorđević, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članovi vojno-diplomatskog kora.

Ceremonija obeležavanja stogodišnjice primirja počela je služenjem opela stradalima u Prvom svetskom ratu nakon čega su intonirane himne Rusije i Srbije.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da Srbija na današnji dan treba da se seća slavnih bitaka kao što su Cerska i Kolubarska i bitka na Kajmakčalanu, ali i Rusije i Rusa koji su ratovali zajedno sa Srbijom i pomagali joj u Velikom ratu.

- Car Nikolaj Drugi je postavio ultimatumom saveznicima da se naši vojnici prebace iz Albanije na Krf. Dan primirja je bila velika zajednička pobeda Srbije i Rusije koje su uvek bile na pravoj strani u istoriji, kao što su i danas - poručio je Popović.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin zahvalio je okupljenima koji su odali poštu ruskim vojnicima i istakao da je Veliki rat pomenio svet, te da je nephodno da se obeležavajući današnju jubilej podseti koliko je važan mir i po koju cenu su ga izvojevali preci.

Čepurin je podsetio da je Rusija vekovima podržavala balkanske narode u borbi za nezavisnost i da 1914. godine nije ostala po strani.

- Vojnici carske vojske Rusije nisu mogli da ne pomognu bratskoj Srbiji - rekao je ambasador i naglasio da je nekoliko godina kasnije Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca primila desetine hiljada "belih" emigranata iz Rusije koji su, kako kaže, postali žrtve revolucije i građanskog rata.

- Danas se nadamo da će buduće generacije Srba, Rusa i drugih naroda težiti miru, saradnji i jačanju uzajamnog razumevanja - naveo je Čepurin.

Tagovi: