13.11.2018.

21:59

Foto:

Vesti

EU ĆE OD SRBIJE TRAŽITI DA PRIZNA KOSOVO U NAREDNIH GODINU DANA?! Šiptari ucenju Brisel ukidanjem viza!

- Mi ćemo napraviti sve u godini koja je ostala da bi došlo do sveobuhvatne normalizacije odnosa, ali nismo jedni od kojih to zavisi - rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu. 

U Briselu navode da su i u ovom trenutku "u toku kontakti" u cilju nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ali da još ne postoji konkretan datum za mogući novi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. 

U krugovima bliskim pregovaračkom procesu ocenjuju da je prošlonedeljni sastanak Vučića i Tačija bio "bez svake sumnje težak".

Navodi se da je plan Federike Mogerini bio da se na tom sastanku postigne saglasnost o intenziviranju procesa postizanja sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, ali da je odluka Prištine o podizanju carina na robu koja se uzvozi iz Srbije "u poslednjem trenutku poremetila planirano". 

Na pitanje Tanjuga šta će EU uraditi u cilju eventualnog pritiska na Prištinu da povuče takvu odluku, izvori iz Evropske komisije napominju da je EU "već bila jasna u svom saopštenju" kada je osudila takav potez i pozvala kosovske vlasti da opozovu odluku o podizanju taksi od 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. 

VUČIĆ PRIHVATIO IZVINJENJE FRANCUSKE! Hvala vam na divnim rečima i poštovanju za srpske žrtve - Makronu veličanstven doček!

Ono što se očekuje tokom novembra, bez obzira da li će doći do nastavka dijaloga Beograda i Prištine, jeste redovni izveštaj koji će Evropska služba za spoljne poslove predstaviti zemljmama članicama EU o napretku u procesu normalizacije odnosa dve strane. 

Od tog izveštaja u velikoj meri zavisiće i odluka članica EU o broju novih poglavlja koje će Srbija otvoriti u decembru u okviru svojih pristupnih pregovora.

Nakon poslednje runde dijaloga pod pokroviteljstvom šefice EU diplomatije Federike Mogerini, koji se završio bez bilo kakvih pomaka u približavanju konačnom rešenju za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, iz EU poručuju da se njihovi napori u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporzuma nastavljaju, a da vremenski rokovi "ostaju jasni". 

LICEMERI POKAZALI PRAVO LICE! LINTA: Hrvati i Muslimani tokom Prvog svetskog rata su bili ogorčeni neprijatelji Srbije

Da sve bude još interesantnije, Priština insistira na tome da dobijanjem vizne liberalizacije uslovi nastavak dijaloga sa Beogradom.

Informer

Tači, Haradinaj i ekipa tvrde da je Priština ispunila sve kriterijume u vezi sa viznom liberalizacijom i istakao da je sada na Evropskoj uniji da donese odluku za 2019. godinu po pitanju slobode kretanja, prenose prištinski mediji.

HARADINAJ PRETI, REGRUTOVAĆE SRPSKE MLADIĆE: Svi će morati u vojsku Kosova u suprotnom će odgovarati!

Ako Evropska unija nije sposobna da ispuni svoja obećanja u vezi sa viznom liberalizacijom, a mi smo ispunili sve kriterijume, od prvog do 95... Zašto bismo onda verovali da Brisel ima instrumente da ubedi Srbiju da prizna kosovsku nezavisnost. Trebalo bi da budemo realistični u takvom pristupu - poručuju oni.

Tagovi: