14.11.2018.

23:07

Foto:

Vesti

(VIDEO) MAKRON NAM DONOSI RAKETE MISTRAL: Na pomolu ozbiljna vojno-tehnička saradnja Srbije i Francuske!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pregovaraće sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o kupovini protivavionskog raketnog sistema 'Mistral', potvrđeno je Informeru u više odlično obaveštenih diplomatskih izvora. Mogućnost sklapanja vojno-tehničkog sporazuma naše dve zemlje biće jedna od glavnih tema tokom predstojeće Makronove posete Beogradu.

'Mistral' su prenosne rakete dometa 6.000 metara sa samonavođenom infracrvenom glavom i  namenjene su za rušenje aviona i helikoptera, a mogu se ispaljivati 'sa ramena', ali i iskoristiti za opremanje borbenih vozila.  Prema rečima stručnjaka, ovaj sistem poseduje garantovanu preciznost od 97 odsto, a ima brzinu od 800 metara u sekundi. Poseduju ga već Austrija, Mađarska, Belgija, Brazil, Finska, Francuska, Norveška, Španija... 

Vučić potvrdio priču

Finalni dogovor o nabavci modernog raketnog sistema za Vojsku Srbije mogao bi da bude postignut već početkom decembra, tokom posete Makrona Srbiji. Time bi naša armija dodatno osnažila i obnovila PVO kapacitete u segmentu u koji je decenijama bio zapostavljen. 

Šta je 'Mistral' 

'Mistral' je laki prenosivi digitalni raketni sistem malog dometa, koji poseduje pasivno infracrveno samonavođenje. 

Ima domet šest kilometara po daljini i tri do četiri kilometra po visini, uz brzinu rakete od 2,6 maha. 

Za dejstvovanje trebaju dva 'poslužioca'. Jedan nosi lanser rakete i to je strelac, a drugi postolje i to je komandir. 

'Mistral' se može montirati na vozilo ili plovilo. 

Uveden je u upotrebu 1989. i od tada usavršavan. 

Uveden je u armije 27 zemalja, a do sada je proizvedeno oko 16.000 raketa. 

- Razgovaraću sa Makronom o 'Mistralu' - potvrdio je predsednik Vučić, ali nije hteo da govori o detaljima. On je, podsetimo, o nabavci ovih raketa govorio i tokom vojne vežbe u subotu na Pešteru. 

Informer

Predsednik je juče rekao i da se planiraju nova ulaganja u odbrambene kapacitete naše zemlje i potvrdio da je u planu proširenje vojne saradnje i sa Kinom, o čemu je i Informer prvi pisao. 

- Za Vojsku Srbije će iz Kine biti kupljene bespilotne letelice u vrednosti od 30 miliona dolara. Verujem da ćemo dobiti još nešto iz Kine, nešto dobiti a nešto platiti, ali to ću da kažem tek kada dobijem potvrdu od predsednika te zemlje. Čestitam pripadnicima Vojske Srbije na uspešno održanoj vežbi povodom 100. godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu. Mogli ste da vidite kolika je velika razlika napravljena u odnosu na stanje od pre pet godina. Bio sam ministar odbrane i znam šta sam nasledio. Jedan avion u stanju raspada. A sada nam je letelo osam 'migova'. Ne u hangaru, letelo je osam. Da ne pričam o uniformama, o projektu opremanja, o zaštitnoj opremi, puškama, o domaćim transporterima ili haubicama... - istakao je Vučić. 

Šta sve nabavlja Srbija


* 4 jurišna helikoptera Mi-35
* 3 helikoptera Mi-17 
* Bespilotne letelice iz Kine
* Kineski PVO sistem FK-3

Analizirajući nove nabavke za srpsku vojsku, spoljnopolitički komentator 'Politike' Miroslav Lazanski kaže da bi kupovina 'Mistrala' bila i te kako dobrodošla. 

- To je raketa koja bi nam dobro došla za trupnu PVO odbranu. Ukoliko Francuzi reše da nam ih prodaju, one bi bile smeštene na sistemu 'Pasars-Terminator' u kombinaciji sa topom 40 mm 'Bofors'. Nabavka 'Mistrala' bi bila značajna za našu PVO odbranu, koja je dugo zanemarivana. Ipak, teško će ići pregovori s Francuzima, jer su ograničeni nekim NATO restrikcijama u prodaji raketa savremene tehnologije. Ali posle ovog skandala u Parizu, možda nam učine u ime izvinjenja... - smatra Lazanski. 

Specifikacije 'Mistrala'

* Laka prenosiva raketa težine oko 3 kg
* Težina sa postoljem je oko 19,6 kilograma
* Raketa sa pasivnim samonavođenjem
* Domet 6 km po daljini i 3-4 km po visini
* Rakete 'Mistral' koriste 27 zemalja sveta
* Brzina rakete je oko 800 metara u sekundi
* Dokazana efikasnost mu je 97 posto

Zanimljivo iz više uglova

S druge strane, Petar Vojinović, urednik portala 'Tango six', ocenjuje da je ova nabavka interesantna iz više uglova. 

Informer

- Eventualna nabavka PVO sistema kratkog dometa 'Mistral' interesantna je iz više uglova. Aktuelna vlast optuživala je prethodnu da je slične sisteme sovjetske proizvodnje, njih oko 1.200, uništila navodno po nalogu SAD. Ako se posmatra ugao raznovrsnosti zemalja iz kojih nabavljamo naoružanje, interesantno je da je 'Mistral' francuske proizvodnje, preciznije kompanije MBDA. Uz potvrdu predsednika da ćemo kupiti kineske borbene bespilotne letelice, Srbija deo svog budžeta diversifikuje od Rusije u većem stepenu nego ranije - ocenjuje Vojinović.

Tagovi: