16.11.2018.

16:27

Foto:

Vesti

KLUPKO SE ODMOTAVA POČELO SUĐENJE PATRIKU HOU! Jeremićevom pajtašu preti 30 godina robije!

Suđenje Patriku Hou, bivšem ministru policije Hongkonga i bliskom saradniku lidera Narodne stranke Vuka Jeremića, počelo je u sredu pred sudom u Njujorku.

Ho je optužen za pranje para i korupciju, a kako prenose kineski mediji, tokom ovog procesa biće izneti dokazi o Hoovoj ilegalnoj trgovini oružjem sa Katarom, Libijom i Južnim Sudanom.

Nastavak 26. novembra

Patriku Hou, finansijeru Jeremićeve nevladine organizacije CIRSD preti čak 30 godina zatvora, a on se u pritvoru nalazi od novembra prošle godine.

Prema pisanju lista "Saut Čajna morning post", okružni sudija južnog distrikta u Njujorku Loreta Preska odlučila je da se pred porotu na sledećem ročištu iznesu i dokazi o tome kako je Ho ilegalno trgovao oružjem na Bliskom istoku i Africi tokom 2015. godine.

" To je jedan od najvećih udaraca koji je Hoova odbrana pretrpela tokom pretresa u sredu. Sudija Loreta Preska takođe je dozvolila da se među svedocima nađe i nekadašnji Hoov saradnik Šeik Tidijan Gadio. On je prvobitno bio optužen sa Hoom, ali je u međuvremenu dobio status svedoka saradnika. Svedočiće kako su Ho i kompanija CEFC, s kojom je povezan, planirali da ponude mito od 2,9 miliona dolara u kešu predsedniku Čada Idrisu Debi, kao i ministru spoljnih poslova Ugande, u zamenu za dozvole u energetskom sektoru", pišu mediji u Kini i dodaju da Hou preti velika zatvorska kazna:

Činjenice o slučaju

* Ho se u pritvoru nalazi od novembra prošle godine
* Pet puta je sud odbio da mu odobri puštanje uz kauciju
* Bio je čest gost Jeremićeve organizacije CIRSD
* Njegova kompanija CEFC uplatila je Jeremiću 5,3 miliona dolara
* Optužen je za davanje 2,9 miliona dolara mita za dozvole u Ugandi i Čadu
* Osumnjičen je za trgovinu oružjem sa Katarom, Libijom i Južnim Sudanom
* Vuku Jeremiću je od ambasade Katara "leglo" 120.000 dolara i 200.000 evra

"Suočavajući se sa osam tačaka optužnice za mito i pranje para, Ho bi mogao da dobije 30 godina zatvora ukoliko bude proglašen krivim po svim osnovama", navode mediji.

Ovaj sudski proces mogao bi da otkrije i sve veze i tokove novca između Hoa i Vuka Jeremića. Kako su mediji pisali, Ho je Jeremićevom CIRSD-u uplatio 5,3 miliona dolara, a do dana današnjeg ostalo je nepoznato za koje je to usluge lider NS dobio toliki novac.

Istovremeno, na njegovim računima u dva navrata se pojavio misteriozni novac iz Katara. Tako mu je 14. februara 2014. od katarske misije u UN leglo 120.000 dolara "donacija", a 22. juna 2016. godine od ambasade Katara u Berlinu dobio je još 200.000 evra. Sumnja se da su ove uplate povezane s trgovinom oružjem.

Ima zakonsku obavezu

Marko Matić, urednik portala Antidot, kaže da Jeremić ima zakonsku obavezu da položi račune.

- Proširenje optužnice protiv Patrika Hoa za nedozvoljenu trgovinu oružjem jasan je pokazatelj da američke vlasti imaju ozbiljne dokaze da je on umešan u teška krivična dela, i to u međunarodnim razmerama. U svetlu tih informacija, zadatak državnih organa Srbije jeste da detaljno istraže sve poslovne veze između optuženog Hoa i Vuka Jeremića, na čije je račune optuženi Kinez uplatio više od pet miliona dolara. Jeremić ima zakonsku obavezu da objasni da li te uplate imaju veze sa poslovima za koje se Hou sudi u Americi i u kakvim su sve poslovima njih dvojica zajedno učestvovali - ističe Matić.

Tagovi: