20.11.2018.

10:52

Foto:

Vesti

(VIDEO) VUČIĆ O GLASANJU U INTERPOLU! Pokazali smo da Srbiju nije lako pobediti i poniziti!

- Ovo je pobeda jedne male zemlje, koja ima racionalan pristup problemima. Srbija ne želi ni da nipodaštava i da ponižava Prištinu. Ovo je veliki uspeh. Jedna zemlja bez podrške velikih sila uspela je da se izbori za svoje ciljeve - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije zahvalio je svim zemljama članicama Interpola koje su glasale protiv prijema lažne države Kosovo u tu organizaciju.

- Pokazali smo da Srbija nije zemlja koju je lako pobediti i poniziti - poručio je Vučić.

On je rekao da je ovo uspeh, ali da Srbija ne sme svoju budućnost da zasniva na prikosu i inatu, već na racionalnom pristupu.

- Srbija mora da želi kompromis i da razume kakvi su odnosu u svetu, da razmišlja o svom ekonomskom napretku i koja ne sme ovu prilku da koristi ni da ponizazva ni da nipodaštava prištinsku stranu, ni sve one koji su iz petnih žila pokušavali da pomognu prištinsku stranu - rekao je Vučić.

On je naveo da smo bili umereni optimisti i nadali smo se dobrom rezultatu, a da je rezultat o prijemu takvozvanog Kosova za Srbiju veoma dobar, što govori kakvo je raspoloženje u svetu.

- Ponosan sam na borbu Srbije, male zemlje bez mnogo novca i moći u svetu, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i da pokaže koliko je vredno čuvati svoj integritet i nezavisnost - rekao je Vučić.

Zahvalio se onima koji su se uzdržavali dodajući da je bilo najrazvijenijih zemalja koje su se po prvi put uzdržale, koje su razumele poziciju Beograda, kao i zahvalio onima koji su bili pod velikim pritiskom.

Vučić je ukazao da je 76 zemalja u prvom krugu glasalo za Kosovo, i da ćemo sa svim tim zemljama nastaviti da radimo.

- Nećemo da razvijamo neprijateljstvo, gradićemo prijateljstvo da pokažemo koliko nam je stalo do kompromisnog rešenja sa Albancima, da pokažemo da Srbija nije zemlja koju je lako uniziti, pobediti i pregaziti. Verujem da ćemo sa ti zemljama imati još bolje odnose. Prijateljstvo i podršku zemalja koje su pomogle nećemo nikada zaboraviti - naglasio je on.

- Samo jedna zemlja za koju smo računali da će biti uzdržana glasala je za prijem. Sve ostalo je bilo u okviru naših računica, čak jedan bolje. Nadali smo se da će Paragvaj biti uzdržan i obavili smo razgovore sa paragvajskim rukovodstvom, ali glasali su protiv nas - dodao je on.

Vučić je čestitao ministrima Dačiću i Stefanoviću, timu iz Dubaija je "mahnuo", a pomenuo je i Vulina koji se borio po ovom pitanju, kao i Ani Brnabić.

- Koliko god se smejali ovi koji su govorili da je izgubljena bitka, računajući na njihov period kada su sve gubili. Danas Srbija samo pobeđuje. Ne bih narod da podsećam na njihovo traženje mišljenja od Međuanrdonog suda pravde, a kako smo mi prošli pred Interpolom, ENTSO-E, i drugim organizacijama - naglasio je on.

Vučić je rekao da je Srbija uspela da sačuva svoj obraz, i da sve što ne bi bio kompromis u budućnosti, što bi bilo kakvo pravljenje problema predstavljalo bi samo kontraudarac.

- Čestitam ljudima, danas neka se raduju, mi našu ekonomiju moramo da razvijamo, da molimo Prištinu da ukine tarife i takse, da molimo EU vrši pritisak na Prištinu da se ponašaju pristojno i poštuju CEFTA i sve norme - naglasio je Vučić.

Tagovi: