24.11.2018.

12:27

Foto:

Vesti

(FOTO) MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA! Stefanović: Izrečeno 23.118 hitnih mera

On je naveo da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici omogućio da se u kratkom roku reaguje i pomogne žrtvama. "Prvi koji priđu u pomoć žrtvama jesu pripadnici policije. Zahvaljujući zakonu obučili smo preko 900 policajaca, a još 450 njih je u procesu obuke”, rekao je Stefanović.

Informer



On je istakao da Srbija preduzima mere da unapredi stanje u ovoj oblasti, a cilj je, kako ističe, postizanje nulte tolerancije prema nasilju nad ženama.

 - Postali smo u poslednjih nekoliko godina više svesni činjenice koliko je opasna ova vrsta nasilja i da ne postoji ''čaroban štapić'' da sprečimo zveri da nasrnu na svoje supruge, devojke, majke, sestre - naveo je Stefanović i ukazao da policija pre donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nije imala dovoljno moći i nadležnosti da pomogne žrtvama.

Informer



 - Sada postoji mogućnost da nasilnik bude izbačen iz stana, iako je u njegovom vlasništvu, i to je važna mera -  dodao je Stefanović, navodeći da država mora do kraja da goni nasilnike, jer ne može da krene u sledeću fazu razvoja ako ne reši taj problem.

On je istakao da je dobro što se stalno govori o tome da "ne treba nabijati glavu u pesak" i poručio da bi društvo trebalo više da se uključi u rešavanje problema nasilja i da prijavi svakog počionoca.

Informer



Stefanović je istovremeno najavio da će predložiti pooštravanje kazni za sva krivična dela sa elemetnima nasilja.

 - U sledećoj fazi ostaje da se u rešavanje problema nasilja u porodici značanije uključi društvo, jer još nismo na nivou da se to shvata kao veliki problem. Treba da gradimo društvo koje odbacuje nasilje i prijavljuje svaki slučaj kako bi broj žrtava bio manji -  podvukao je Stefanović.

Tagovi: