29.11.2018.

09:26

Foto:

Vesti

TAČI U SAD DOBIO KRILA: Nema sporazuma bez recipročnog priznavanja Kosova i Srbije!



Tači je u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike rekao da je "trenutak da Srbija i Kosovo postignu konačni sporazum" i da je američka podrška u tom smislu konkretnija nego ranije.

On, ipak, nije precizno odgovorio na pitanje treba li ukinuti carine na srpsku robu na Kosovu, ali je rekao da se kroz „unutrašnji dijalog i saradnju sa međunarodnim partnerima ta situacija mora prevazići“.

- Impresioniran sam sastancima koje sam imao sa najvišim zvaničnicima. Obojica su vrlo jasno ukazali da je sada trenutak da se postigne sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije i da ovaj trenutak treba maksimalno da iskoriste svi akteri na Kosovu i Srbiji pod okriljem EU i uz snažnu podršku SAD, da postignu mirni sporazum između dve nezavisne i suverene države. Dakle, ono što mogu reći jeste da SAD, predsednik Tramp, snažno podržavaju proces dijaloga, pregovora i mogućnost postizanja konačnog sporazuma - rekao je Tači.

Kako je Tači kazao "Beograd i Kosovo su u konačnoj fazi postizanja mirovnog sporazuma."

- Ono što želim da postignem kroz ovaj sporazum jeste međusobno priznavanje Kosova i Srbije, što će otvoriti priliku za izmenu Rezolucije 1244 UN i voditi ka članstvu Kosova u UN. Ova prilika je realna, kazao je Tači i dodao da se nada da će narednih dana biti formiran pregovarački tim.
-Postoje stvari o kojima se raspravlja: nestala lica, raseljeni, imovina, SPC, infrastruktura… Ali jedna stvar koju treba znati jeste da bez definisanja granica nećemo imati konačan mirovni sporazum koji garantuje međusobno priznavanje. Dakle, profesionalni timovi naše dve zemlje, uključujući i međunarodne predstavnike, predstavnike SAD, NATO-a, EU, će raditi, na tome da se definiše granična linija između država Kosova i Srbije - kazao je Tači i dodao da "uverava da neće biti etničkih granica."


Tači je kazao da "nema sporazuma ako ne bude recipročnog priznavanja Kosova i Srbije."

- Naši pregovarački timovi će održati zajedničke sastanke sa delegacijom Srbije u Briselu. Postoje otvorena pitanja između naše dve države. Ali ne da je samo zahtev, već je i realno rešenje - nema sporazuma ako ne bude recipročnog priznavanja Kosova i Srbije. I ponavljam još jednom, članstva Kosova u UN. Svaki drugi ili privremeni sporazum neće imati efekta - rekao je on.

- Odnosi između Kosova i Srbije su stalno komplikovani. Ponekad i napeti. Imamo poslednju situaciju koja se dogodila. Smatram da ćemo u unutrašnjem dijalogu, ali i na međunarodnom nivou, naći mogućnost da prevaziđemo ovu situaciju, uz saradnju sa SAD i EU - kazao je Tači.

Tagovi: