Autor: Informer.rs

30.11.2018.

11:47

Foto:

Vesti

KATASTAR nastavlja borbu protiv korupcije

Na ovaj način uvodi se kontrola rada državnih funkcionera, a novi multifinkcionalni sistem za rešavanje predmeta  doprineo je postizanju boljih rezultata i sprečavanju prevarnih radnji. Novom procedurom RGZ nastavlja posvećenost primeni sistemskih antikoruptivnih mera kao što su to do sada bile metoda 8 D i rotacija odgovornih lica.

Osim toga, građani ne moraju da čekaju u redovima u katastrima, otkako je uspostavljen eŠalter koji od 1. jula ove godine koriste kancelarije javnog beležnika čija je obaveza da u ime građana vrše elektronsku dostavu isprava koje se odnose na poslove upisa nepokretnosti. Putem aplikacije „Promet nepokretnosti“ notari su nadležnim službama u katastru dostavili 85.001 ispravu od kojih je obustavljeno svega 4.935, odnosno 5,81 odsto, saopštio je Republički geodetski zavod. Direktor Republičkog geodetskog zavoda mr Borko Drašković je u cilju transparentnog rada katastra uveo obaveznu komunikacija pisanim putem.

- Kako bi se izbegle situacije koje bi mogle dovesti u sumnju nepristrasnost i zakonitost postupanja zaposlenih u katastru, odnosno sprečile eventualne indicije o postojanju korupcije i zloupotrebe službenih ovlašćenja, sa licima zaposlenim u državnim organima i organizacijama jedinica lokalne samouprave, javnim preduzećima, kao i javnim beležnicima i javnim izvršiteljima, komunikacija se obavlja isključivo pisanim putem, kako bi o svakoj preduzetoj radnji postojao pisani dokaz - naglasio je Drašković.

Tagovi: