04.12.2018.

18:52

Foto:

Vesti

SKUPŠTINA SRBIJE: DSS predlaže da se preusmere sredstva za osobe sa autizmom

- Mi smo podneli amandmane na predlog budžeta da se sredstva koja su opredeljena za razno-razne troškove preusmere na formiranje registra osoba sa autizmom, kao i za edukaciju i rano otkrivanje autizma - rekla je Gajić na konferenciji za novinare u Skupštini, navodeći da je Vlada Srbije odbila taj amandman.

Gajić je kazala da u Srbiji nema tačnih podataka koliko ima osoba sa autizmom, a procene se, kaže, kreću od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada.

U DS S smatraju da bi trebalo i da se obezbede sredstva za lične pratioce i personalne asistente koji su neophodni svakoj porodici koja ima osobu sa autizmom.

- Nadam se da će naši amandmanski predlozi pokrentuti ministarstva da se veća pažnja posveti pojedinicma i porodicama koje imaju osobe sa autizmom - rekla je Gajić.

Predsednik DS S Miloš Jovanović kaže da se Srbija već decenijama suočava sa teškim problemima, ali da se uporedo moraju rešavati životni problemi.

- Ne možemo se samo baviti geopolitikom", rekao je Jovanović u Skupštini Srbije. Snežana Maksimović, članica udruženja "Autizam-pravo na život - rekla je da u Evropi ima oko pet miliona osoba sa autizmom, a da naše institucije raspolažu sa podatkom od 2.500 osoba, ali da to nije zvanična statistika.

- Nemamo zvanične podatke, a prvi korak da bi rešili problem je da znamo koliko tih osoba ima i registar je važan da bi doneli strategiju za rešavanje problema - rekla je Maksimov

DSS PRELOMILA: Nećemo u Đilasov Savez za Srbiju!

Tagovi: