05.12.2018.

15:25

Foto:

Vesti

LI MANČANG: Neće biti rata na KiM

 

Li je na tribini "Mesto i uloga Kine u globalnom poretku sa posebnim osvrtom na Balkan i Srbiju", odgovarajući na pitanje studenta da li će Kina pružiti oružanu podršku Srbiji ukoliko dođe do sukoba u južnoj srpskoj pokrajni, odgovorio pitanjem: "Zašto da ratujemo, kada možemo da razgovaramo?".

- Neće biti rata, što da se suprostavljamo kada možemo da sednemo za sto i da razgovaramo? Kineska spoljna politika zalaže se za miroljubivo rešenje - podvukao je Li.

On je ponovio da Kina poštuje Srbiju i njen teritorijalni integritet, kao i njenu samostalnost.

Jedan od studenata primetio je da kineski sportisti na međunarodnim takmičenjima igraju protiv sportista Tajvana, koju Kina ne priznaje za samostalnu teritoriju, te je amasadora upitao šta misli o tome da se i srpski sportisti takmiče sa kosovskim.

- Tajvan je sastavni deo Kine. Ona je naša provinicija i puno zahvaljujemo Vladi Srbije i srpskom narodu što daju podršku Kini u tom smislu. S druge strane, mi ne priznajemo Kosovo i smatramo da kosovski problem treba da bude rešen u okviru Rezolucije 1244 i dijalogom - podvukao je Li.

Međutim, bez obzira na stav Kine da su Tajvan i Hong Kong, koji su, inače, članovi Olimpijskog komiteta, deo njene teritorije, kineski sportisti takmiče se sa njihovim sportistima, ali pod uslovom, kaže Li, da na takmičenjima ne ističu svoju zastavu.

- Njihova zastava je olimpijska zastava, a ne politička zastava. To je naš stav - rekao je Li.

Tagovi: