17.12.2018.

21:40

Foto:

Vesti

(VIDEO) VUČIĆ NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA: Zabrinut sam i uplašen zbog problema na Kosovu!

- Zahvalan sam što ste sazvali ovu sendicu u tako kratkom vremenu, jer je to veoma važno i ispravno zbog užasno teške situacije na terenu gde se susrećemo sa sve više teškoća na Kosovu i Metohiji. Ja sam veoma zabrinut i uplašen za posledice, ne samo za Srbiju nego za ceo region - rekao je Vučić.

Informer

 

Želeo bih da kažem da je Srbija preduzela veliki napor da sačuva mir i stabilnost. Uradili smo mnogo uprkos provokacijama Prištine, i ne prihvatamo frazu da se pozivaju "obe strane" da smire tenzije. Potpisali smo prvi ugovor sa Prištinom u aprilu 2013. i bilo je vrlo teško za našu javnost da to prihvati, i dali smo brojne ustupke. Priština je imala da formira Zajednicu sprskih opština.   

On je potom podsetio na Rezoluciju 1244 i formiranje "Vojske Kosova", na šta je još upozorio i nekadašnji šef diplomatije Ivan Mrkić.

- Gde je napisano, u kom dokumentu piše da oni mogu da stvore svoju vojsku? To čak ne piše ni u njihovom ustavu, koji ja ne priznajem, ali čak ni tu - rekao je Vučić i podsetio da je iznenađenje što je tzv. Kosovo dobilo podršku zapadnih zemalja.

Informer

On je ponovio da je Priština morala samo da sprovede jednu jedinu obavezu, SZO i očigledno je da ni posle više od 2.000 dana nemaju nameru da urade bilo šta po tom pitanju.

- Srbija je suverena i nezavisna zemlja, koliko ja znam, preklinjali smo ih da ne idu pred Interpol, Unesco i druge organizacije, nadajući se da će dobiti podršku SAD, ali su izgubili. A onda su odjednom uspostavili tarife suprotne CEFTA sporazumu protiv Srbije i BiH, najpre 10 odsto, a onda 100 odsto i tako ubili trgovinu između centralne Srbije i Kosova i ugrozila opstanak Srba - naglasio je Vučić.

- Sada moram reći nešto povodom Rezolucije 1244 koja je usvojena od strane UN. Unmik i Kfor dobijaju svoje nadležnosti iz ovog dokumenta i ovo je bila odluka Saveta bezbednosti! Od 2014. Priština ima veliku želju da stvori svoju vojsku, a prema Rezoluciji 1244 podrazumeva se demilitarizacija svih vojnih formacija. Pored toga postoji još jedno pitanje: na osnovu kojeg dokumenta proističe navodno suvereno pravo da Priština osnuje svoju vojsku? Ovoga nema ni u njihovom ustavu, u kojem je potrebno 2/3 skupštine za formiranje vojske. Naravno da nisu mogli da nađu sedam Srba koji će glasati za ovo, ali koga briga! Doneli su odluku i formirali su tzv. kosovske oružane snage i iznenađujuće, imali su ogromnu podršku iz zapadnih zemalja - kaže Vučić. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sa sednice SB UN Srbima na Kosovu da će Srbija uvek biti uz njih. 

Braćo i sestre Srpkinje, koristim priliku da vam se zahvalim na svemu što ste izdržali, na mukama koje ste prošli i kroz koje prolazite i da vam kažem da je Srbija uz vas i da će uvek biti uz vas - rekao je Vučić.

Informer

 

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sazvana je na zahtev Srbije i Rusije, zbog nelegalno formirane vojske tzv. Kosova. Iako su zapadne sile pokušale da polemiku zatvore za javnost - njihov predlog je odbijen.

Tagovi: