20.12.2018.

21:29

Foto:

Vesti

ŠOKANTNO! EVO ŠTA JE DONALD TRAMP PORUČIO ŠIPTARIMA: Tači, ukini takse i raspusti 'vojsku', pa dođi sa Vučićem u Belu kuću

 

Američki predsednik Donald Tramp zatražio je od samozvanog predsednika lažne države Kosovo Hašima Tačija da momentalno ukine takse od 100 odsto na srpsku robu i raspusti "vojsku"!
Tramp je u pismu upućenom Tačiju upozorio prištinskog lidera da je istorijski trenutak za kompromis i da bi sve dugo bilo korak unazad.

Šef američke države pozvao je Tačija da prekine sve akcije koje bi otežale postizanje sporazuma sa Beogradom, direktno misleći na formiranje "vojske Kosova" i enormne carine na robu iz centralne Srbije. Tramp je, istovremeno, poslao pismo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kom je naveo da njega i Tačija očekuje u Beloj kući da proslave dogovor.

Neuspeh tragičan

Tramp je poručio Tačiju da Priština mora da iskoristi šansu da sklopi trajni mirovni sporazum sa Srbijom.
- Bio bi veliki neuspeh ne iskoristiti jedinstvenu priliku za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Neuspeh bi bio tragičan korak unazad i ohrabrujem Tačija i prištinske čelnike da iskoriste jedinstveni trenutak da budu ujedinjeni tokom nastavka dijaloga, kao i da se uzdrže od akcija koje bi mogle otežati donošenje sporazuma. SAD su spremne da pomognu u postizanju sporazuma sa Beogradom koji bi bio u obostranom interesu. Kad se to dogodi, očekujem vas i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beloj kući da taj istorijski trenutak zajedno proslavimo - naveo je Tramp.

Američki lider je poziv u Belu kuću uputio i samom Aleksandru Vučiću u posebnom pismu, navodeći da će ga rado ugostiti zajedno sa Tačijem kada se dogovor postigne.
Komentarišući ove navode, politikog Jelena Vukoičić ocenjuje da je ovo svakako pozitivna vest.
- Pismo Tačiju pokazuje da vrh američke administracije uviđa da je stanje na Kosovu neodrživo i da albanske opstrukcije i provokacije ne doprinose rešavanju problema, već samo haosu. S obzirom na to da Amerikanci imaju druge spoljnopolitičke prioritete, a jasno im je da bez Srbije nema rešenja kosovskog problema, žele da se to pitanje reši u dogledno vreme. To bi moglo da se postigne samo ukoliko se upravo iz Vašingtona izvrši pritisak na Prištinu da prestane sa nasilničkom politikom - podvlači Vukoičićeva.

TAČIJU SE JAVLJA: Mogli bi da postignemo sprazum U SKOROJ BUDUĆNOSTI

Lider Narodne mreže Vladan Glišić ističe da je EU pokazala da nema snage da rešava probleme na Kosovu.
- Rešenje mora biti kompromis, a ne pobeda Prištine i poniženje Srbije. Nadam se da je toga svestan i Tramp. Vraćanje problema u Savet bezbednosti UN već je veliki uspeh i inicijativu SAD treba prihvatiti samo u tom okviru - naglašava Glišić.

Baš im se žuri

Analitičar Aleksandar Pavić, međutim, smatra da je reč o žurbi da se što pre postigne "pravnoobavezujući sporazum" Srbije i kriminalaca koji su okupirali njenu južnu pokrajinu.
- To bi, naravno, bilo u interesu SAD, odnosno vašingtonske antiruske "duboke države". Tramp je direktan u komunikaciji, i da je od Tačija tražio raspuštanje "vojske", to bi izričito rekao. Vašington želi da okonča razne mirovne misije u koje su uključeni, a jedna od njih je i na Kosovu - zaključuje Pavić.
 

VUČIĆ IZ BRISELA O TRAMPOVOM PISMU: Amerika želi kompromis, ali nismo ni blizu rešenja!
 

TAČI: SAD će biti uključene u dijalog


Hašim Tači izjavio je u Briselu da će SAD biti uključene u dijalog i postizanje sporazuma Kosova i Srbije.
- Verujem da će Donald Tramp podržati i pomoći proces dijaloga sa Srbijom. Trampova poruka je da radimo više, jedinstvenije i sveobuhvatnije i da postignemo konačni sporazum - kazao je Tači.

SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA! UDRUŽENI SRBI IZ AMERIKE PISALI TRAMPU: Pomozite srpskom narodu na Kosovu ILI ZABORAVITE NAŠIH MILION GLASOVA!

Tagovi: