05.01.2019.

11:25

Foto:

Vesti

VULIN: Vučić vodi spoljnu politiku bolje od ikog pre njega

 - Svakako je trebalo da reaguje Evropska unija koja na neki način odgovorna za čitav ovaj region. Sve zemlje su rekle da žele da postanu članice Evropske unije, pa ako je tako, onda bi Evropska unija morala da podeli odgovornost za situacije koje se ovde dešavaju. Nije moguće stvarati nekakvu novu ''naddržavu'', takozvanu Veliku Albaniju, i očekivati da će sve proći mirno -  rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, one koje bi takođe morale nešto da kažu jesu zemlje o kojima je Rama govorio. 

 - Da li će Crna Gora, Severna Makedonija i Grčka prihvatiti da u njihovo ime neko drugi otvara granice i da šalje drugu suštinsku poruku - gde god žive Albanci između nas neće biti granica. Jedino što povezuje ovaj region, u ovom smislu što Rama govori, jeste da s obe strane granice živi albanska manjina. On kaže ''otvoriću granice prema svim Albancima, gde god oni žive''. Tako se pravi ''Velika Albanija'' i to ne može proći bez velikog zla i bez velike nesreće -  poručio je Vulin.

On je istakao da i Tirana i Priština i polovina Skoplja, gde god da žive Albanci, šalju jasnu poruku - da nemaju svoju spoljnu politiku.

 - Spoljnu politiku im određuju drugi. Bio bih mnogo srećniji, mirniji i sigurniji da ćemo se dogovoriti i naći neko rešenje da nema tih moćnih i velikih faktora koji rade po onome što njima odgovara, a ne onima koji živi na tom prostoru. Bojim se da Evropska unija odlično razume te poruke, ne treba biti mnogo pametan ili geostrateški obrazovan da bi se razumelo da se stvara ''Velika Albanija'' i da bi se razumelo da se ona stvara na telu drugih naroda i država, kao i da to ne može da prođe bez velikog zla i velike nesreće -  istakao je ministar odbrane i dodao:

 "Bojim se da oni to jednostavno podržavaju i da smatraju da je potrebno rešiti albansko nacionalno pitanje. Ali ne možete da imate miran Balkan ako ne rešite i srpsko nacionalno pitanje".

On je naglasio da e savetovati predsednika Srbije Aleksandra Vučića da preispita odnos Beograda i Brisela.

 - To je moj lični stav. Ako Evropska unija ne razume da treba da zaštiti ne samo Srbe, već čitav Balkan, onda se postavlja pitanja šta će nam takva EU koja ne može da zaustavi ovo silovanje sa taksama od 100 odsto, koja ne može da zaustavi formiranje ''vojske Kosova'' mimo svih pravila i međunarodnog prava, koja ne može da zaustavi formiranje ''Velike Albanije''. Za šta nam onda služi EU? U čemu je njena vrlina, njen značaj? Više puta sam to govorio, nemam podršku predsednika Vučića za ovo što govorim, on razmišlja drugačije i na meni je da poštujem njegovu odluku kao čoveku kome lično verujem i kome Srbija veruje -  rekao je Vulin.

On je napomeno da Vučić vodi spoljnu politiku bolje od ikog pre njega.

Ministar Vulin smatra da je potrebno preispitati i odnos Srbije i prema zemljama u regionu, posebno nakon glasanja u Interpolu.

 - Nije samo reč o tome da one imaju drugačiji stav. One imaju konstantno delovanje protiv interesa Srbije. Ministar spoljnih poslova Crne Gore kaže ''glasaćemo za Kosovo u Interpolu zbog regionalne stabilnosti''. Dakle, kada glasaš protiv Srbije onda to čuva stabilnost, a kada glasaš za Srbiju ili srpske interese to je protiv interesa regionalne stabilnosti. To je sasvim neprihvatljivo. Kako se ponašate prema Srbiji, tako se treba ponašati i prema vama - kaže ministar odbrane.

Tagovi: