08.01.2019.

22:33

Foto:

Vesti

KOJČIĆ U EMISIJI "PRAVAC" NA TV PINK: Po dolasku na vlast Vučića je dočekalo teško političko nasleđe, TEK SAD IMAMO INTELIGENTNU I KARAKTERNU POLITKU!

- Decenijama smo govorili da smo zemlja u procesu tranzicije koja nikako da se završi. Naše društvo bilo je gubitnik te tranzicije, a od nje su benefite imali samo pojedinci, tajkuni. Međutim, od 2012/2013. godine počinje jedan drugi proces - proces konstitucije, utemeljivanja novog društva na novim principima - ocenjuje za emisiju "Pravac" filozof Dragoljub Kojčić.

Objašnjava da bi filozofija politike, kojom se on bavi, u ovom slučaju objašnjavala da je naše društvo, društvo koje se konstituiše ispočetka i "koje neće narednim generacijama ostaviti šipak".

Kaže da bi ishodišta naše kolektivne sudbine možda bila drugačija, da nije bilo velikih grešaka u prošlosti. Dodaje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić po dolasku na vlast imao vrlo teško političko nasleđe, odnosno nijedno važno pitanje u državi nije bilo rešeno.

- Nije bilo rešeno pitanje prema Rusiji, Kini, prema regionalnim silama kao što je Turska, a mnoga prijateljstva su tokom decenija i pogubljena. Njemu je ostalo da sve povrati, oživi i korak po korak "vaditi" sve ono što je propušteno u prethodnom periodu - kaže Kojčić, dodajući da se među ovim zadacima najviše ističe odnos prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Informer

 

Kaže da je ovaj odnos teško rekonstruisati, ali i da je nemoguće personalizovati politiku neke zemlje, jer uvek postoji takozvana "duboka država".

- Reč je o političkim službenicima američke administracije koji su dugovečni, pa tako u političkom žargonu postoji izreka koju oni koriste a koja glasi: "predsednici su listopadni, a mi smo zimzeleni". Službenici su svesni toga i nije tajna da su bili i klijenti lobističkih agencija, pa tako i Albanskih. Upravo je albanski lobi uticao na to da američka duboka država zauzme pravac koji drži svoju inerciju, a koja ne ide i nikad nije išla u korist Srbije - kaže Kojčić.

Za Srbiju je ključno, ocenjuje, naći način da se strpljivo, inteligentno i racionalno dopre do pažnje prvog čoveka SAD Donalda Trampa i dovesti do toga da on shvati i razume našu situaciju.

Kaže da su od 1990. do 2012. godine postojala tri tipa odnosa prethodnih vlada prema SAD: neki su se inatili, drugi su bili indiferentni, ili su bili snishodljivi.

- Danas prvi put uopšte imamo neku politiku prema SAD. U svakom slučaju, treba da dopremo do Trampa, da menjamo predstavu o nama i to je ono što Srbija poslednjih godina i radi. Ovo je naš najdelikatniji problem, ali prvi put imamo inteligentnu i karakternu politiku prema SAD - ocenjuje Kojčić za Pink3.

Informer

Kaže da je poredak garant mira i stabilnosti, te Srbija i njeni predstavnici upravo zato i rade na poretku.

Govoreći o taksama koje su prištinski predstavnici uveli na robu iz centralne Srbije, Kojčić ocenjuje da se radi o arogantnosti i osionosti klike koja sedi u Prištini i o "nestašnom detetu" koje oseća nasleđenu podršku iz Vašingtona. Dodaje da se nada da će doći do revizije te dosadašnje bezuslovne podrške, a pod pritiskom međunarodne potrebe da se ponovo uvede poredak u svet.

- Danas se menja politička svest u SAD i činjenica je da Kosovo nije primljeno u Unesko, u Interpol, te da je veliki broj zemalja počeo da povlači priznanja njegove nezavisnosti. Dakle, događa se reverzibilni proces koji plaši i same Albance na Kosovu jer vide da im stvari više ne idu na ruku. Ovo je upozorenje i njihovim sponzorima da se ne može doveka ići sa merama koje nisu organske i koje nisu zasnovane na pravdi i pravu - kaže Kojčić.

Srpska napredna stranka je po dolasku na vlast zatekla nesređeno stanje i na globalnom nivou, kao i u srpskoj bilateralnoj politici, kaže Kojčić, dodajući da se danas sve rekonstruiše, ali da je za to potrebno vreme.

Tagovi: