15.01.2019.

20:53

Foto:

Vesti

NAJUTICAJNIJI HRVATSKI POLITIČAR U DRAMATIČNOM INTERVJUU ZA ZAGREBAČKI GLOBUS UPOZORIO HRVATE: VUČIĆ od Srbije pravi VODEĆU SILU na Balkanu!

On u veoma icrpnom, ali i za Hrvate prilično dramatičnom političkom eseju objavljenom u novom Globusu tvrdi da će Srbija biti vodeća država na Balkanu pre svega, kako je rekao zbog ekspanzionističkog mentaliteta i određenog institucionalnog i državnog kapaciteta.

Stier, očigledno aludira na jačanje pozicije Srbije na Balkanu usled ozbiljnih reformi celokupnog sistema koje sprovodi predsednik Aleksandar Vučić sa svojim timom, a kao drugi važan faktor u budućnostgi u regionu navodi Albaniju, koja, kako objašnjava, "crpi snagu i regionalnu relevantnost iz još uvek dobre demografije".

Bivši hrvatski diplomata upozorava Hrvate da su se promenile međunarodne okolnosti od kako je Hrvatska stekla nezavisnost i da će sada samostalno morati da se suoči sa izazovima novog poretka.

Informer

Taj poredak se sada ponovno menja, kao što se menjao toliko puta u istoriji. Međutim, ovo je prvi put u modernoj eri da će Hrvatska taj turbulentni proces doživeti kao nezavisna i međunarodno priznata država, navodi Stier.

"S obzirom na to da Hrvatska nije u poziciji da presudno utiče na globalne i evropske procese, njena će budućnost prvenstveno zavisiti o sposobnostima prepoznavanja i prilagođavanja novim okolnostima. Dosad su procesi i mehanizmi proširenja EU i NATO osiguravali mir i sigurnost na tom području, ali njihovom erozijom otvorena su vrata novim izazovima. Pored većeg angažmana Rusije i Turske, na Balkanu se trenutno odvijaju dva procesa koje predvode Srbija i Albanija. Ako postigne dogovor o Kosovu, uz snažnu podršku SAD-a, Rusije i Francuske, Srbija će ojačati svoj međunarodni položaj, a time i uticaj na unutrašnje prilike u zemljama bivše SFRJ. U takvom kontekstu, potrebno je voditi aktivnu politiku balansa snaga kako bi se izbeglo stvaranje hegemona na Balkanu, a kako bismo time sebi osigurali dugoročni mir i slobodu", upozorava Stier.

Tagovi: