16.01.2019.

11:56

Foto:

Vesti

POPOVIĆ: Potpisaćemo niz sporazuma sa Rusijom, čak trećina iz oblasti inovacija!

 

Popović je rekao da će biti potpisano sedam sporazuma iz oblasti inovacija i digitalizacije, koji će omogućiti našim naučno-istraživačkim organizacijama, fakultetima i univerzitetima da sarađuju sa partnerskim kompanijama i institutima u Rusiji i da zajedno rade na naučno-istraživačkim projektima koji su značajni za ekonomiju obe zemlje.

- Najvažnije je da će naše inovacione kompanije koje se bave digitalizacijom industrije i stratap kompanije moći da sarađuju, da rade i učestvuju na konkursima i u Rusiji i u Srbiji i zajednički da nastupaju i na trećim tržištima po celom svetu - istakao je ministar Popović.

Među važnijim sporazumima iz te oblasti su i onaj koji se odnosi na korišćenje atomske energije u mirnodopske svrhe, koji će potpisati ministar Popović i generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov.

Planirano je i da Popović potpiše Memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja digitalnih tehnologija i Memorandum o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja inovacija u sektoru električne energije.

Potpis će, sa generalnim direktorom "Rosksmosa" Dmitrijem Rogozinom, Popović staviti na Memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe.

Tagovi: